Udobna snaga kompaktno upakovana u najprodavaniju seriju John Deere traktora na tržištu Srbije

Stručna podrška: Kite doo tim, Kite d.o.o. Novi Sad

John Deere je u potpunosti razvio novu seriju traktora 6M, podižući sa njom standard po pitanju komfora, performansi, okretnosti i preglednosti.

Nova 6M serija John Deere traktora

Nova serija zamenjuje pređašnje 6M, 6MC i 6RC serije traktora i obuhvata četiri nova četvorocilindrična modela od 90 do 120 ks, koji se ističu sa međuosovin- skim rastojanjem od 2,4 m. Kompaktnija od prethodnih serija, 6M modeli traktori sa haubom oborenog dizajna, obezbeđuju rukovaocu odličnu preglednost, sa proširenim vidnim poljem sa prednje strane traktora. Dodatno, tanji stub volana i novodizajnirani panoramski krov na krovu kabine, osiguravaju punu vidljivost prilikom rada sa prednjim utovarivačem i u ograničenim prostorima, poput hranidbenih hodnika na farmi.

Dokazana okretnost je rezultat malog međuosovinskog rastojanja, koja na novim četvorocilindričnim modelima omogućuje radijus okretanja od samo 4,35 m. Uprkos dizajnu koji odaje utisak suženosti, ove traktore sa konceptom pune šasije, odlikuje maksimalna dozvoljena nosivost od 10,45 t, što znači da je korisna nosivost ove serije 4,7 t.

Sve nove modele 6M serije krasi novi dizajn kabine koja je značajno osvežena, sa dosta modernijim linijama dizajna kao i vrhunska zvučna izolacija, sa pragom zvučnosti od 70db (a). Sve bitne funkcije su locirane na panelu sa desne strane rukovaoca, koji je kompletno redizajniran, dok modeli koji su opremljeni sa CommandQuad menjačkim prenosnikom mogu biti opciono opremljeni sa Compact Commandarmom, sa svim funkcijama lociranim na zaslonu sedišta.

Do četiri mehanička ili elektro SCV izvoda su dostupna – poslednje spomenuti su po prvi put dostupni na ovoj seriji traktora. Prekidači na elektrohidrauličnom džojstiku su u potpunosti programibilni , i promena smera kretanja je dostupna i na drugom džojstiku mehaničkog tipa.

Komfor rukovaoca je takođe unapređen sa mehaničkim ogibljenjem kabine kao
i sa dokazanim TLS (ogibljenjem u tri tačke) ogibljenjem prednjeg mosta, dok će se LED osvetljenje koje obasjava 360 ̊ oko traktora, pobrinuti za perfektne radne uslove noću.

Četiri nova četvorocilindrična modela traktora su pogonjeni od strane 4.5 l John Deere Power Tech EWl motora, dok modele 6130m, 6140m i 6145m pogoni John Deere Power Tech PSS motor. Veći modeli su opremljeni sa šestocilindričnim PVS motorim sa zapreminom od 6,8l.

Manji modeli traktora od 6090m do 6140m su takođe opremljeni sa ipm-om (inteligentnim upravljanjem snage) po prvi put, što poboljšava performance
za 20 ks u poslovima sa priključnim kardanskim vratilom i u transportu - što znači da motor četvorocilindričnog modela traktora 6140m isporučuje maksimalnu snagu od impresivnih 166 ks sa ipm-om.

Tri opcije različitih menjačkih prenosnika su dostupni na novoj 6M seriji. Power Quad i Auto Quad sa četvorostepenim Powershift menjačem, dok Command Quad plus nudi potpuno automatizovanu promenu stepena prenosa i rangova bez upotrebe kvačila. Zahvaljujući ecoshift opciji, maksimalna brzina kretanja od 40 km/h se dostiže pri redukovanim obrtajima motora od 1.590 o/min. Dodatna funkcija Auto Clutch znači da rukovaoc sada može da upravlja jednostavnije sa traktorom, ne vodeći računa pri zaustavljanju traktora da li je pritisnuta papučica kvačila ili ne, dovoljno je samo da se stisne papučica kočnice i traktor će se zaustaviti.

Poslednja verzija AMS i Farmsight rešenja uključujući JD- link telematiku, mogu biti naručene po izlasku iz fabrike sa pet godina besplatnom pretplatom. Svi traktori mogu biti opremljeni sa StarFire 6000 satelitskim prijemnikom i 4240 ili 4640 greenstar ekranom. U zavisnosti od potrebnog nivoa preciznosti, pri automatskom upravljanju (autotrac), dostupni su SF3 i RTK signali kao i besplatan signal SF1.

Novi modeli iz serije 6M dostupni su za poručivanje kod zvaničnog dilera John Deere mehanizacije u Srbiji, kompanije Kite doo Novi Sad, i to u paketima se- lect, select + i premium, kako bi se zadovoljile sve potrebe različitih kupaca.

 

Bilten "Za našu zemlju" broj 90-91., juni 2020. godine.