Samo čisto i zdravo je dovoljno dobro

Stručna podrška: dipl.inž. Slavoljub Birvalski, regionalni menadžer prodaje za Vojvodinu
i dipl.inž.Bojan Stanojković, tehnička i prodajna podrška za Vojvodinu - Jug, Belchim doo Beograd

Mnogi agronomi smatraju šećeru repu kraljicom ratarskih useva. Stoga se njenom nesmetanom rastu i razviću i proizvodnji šećera mora posvetiti posebna pažnja jer mnogi faktori tokom vegetacije mogu uticati da rezultati proizvodnje ne budu zadovoljavajući. Jedni od njih su blagovremeno i efikasno suzbijanje divljeg sirka i rešavanje problema pojave pegavosti lista šećerne repe.

Rešenje za divlji sirak

Konačno su se vremenske prognoze ostvarile i dobili smo željno očekivanu kišu. Došlo je i do značajnijeg porasta temperature pa su se stvorili idealni uslovi za rast rizomskog sirka u soji, suncokretu i šećernoj repi.

Herbicid Grasser na bazi aktivne materije kvizalofop 50 g/l je tu da problem uskolisnih korova reši brzo i efikasno. Zašto je baš sada idealan momenat za primenu graminicida Grasser? Sirak iz rizoma ima sada idealne uslove, a samim tim i najbrže raste. Intenzivno mu se razvija lisna masa, napreduje i sada se nalazi u fazi intenzivnog porasta. Doza primene herbicida Grasser od 0,8 – 1 l/ha će obezbediti da korov u roku od 24 časa krene da propada. Samim tim nestaje i šteta sirka po gajeni usev jer prestaje da usvaja vodu i hraniva, a za 10-tak dana, u zavisnosti od vremena, njegova konkurentnost je svedena na minimum. Primena herbicida Grasser je pored soje moguća i u suncokretu, šećernoj repi kao i u povrću.

Doza primene herbicida Grasser je za jednogodišnje travne korove 0,8 l/ha, a za višegodišnje uključujući i divlji sirak iz rizoma je od 1-1,2 l/ha.

Samo donošenjem pravih odluka oko izbora herbicida za suzbijanje uskolisnih korova možete posao uraditi onako kako želite.

Šećer se čuva na njivi

Nastavak sezone donosi i brigu o šećernoj repi. Toplo i vlažno vreme pogoduje razvoju bolesti pegavosti lista šećerne repe čiji je prouzrokovač patogen Cercospora beticola. Ovaj patogen je jedan od glavnih faktora koji utiče na prinos i sadržaj šećera u korenu i štete se mogu kretati u proseku i do 30%.

Dok je situacija još koliko toliko mirna, potrebno je uraditi preventivne tretmane fungicidom CuproCaffaro 50 WP na bazi bakar- oksihlorida 500 g/l kako bi dezinfikovali biljku i zemljište i spremno dočekali napad infekcije.

Nakon ovog tretmana preporuka je primena fungicida Difure pro na bazi dve aktivne materije difenokonazol 150 g/l
i propikonazol 150 g/l, koji predstavlja idealan odnos aktivnih materija sa preventivnim i kurativnim delovanjem u cilju potpune zaštite lista šećerne repe. doza primene ovog fungicida je 0,5 l/ha. Difure pro polako ide u “penziju“, a dok njegov naslednik Difure Gold ne dođe na tržište Srbije, treba iskoristiti sve prednosti koje ovaj moćan proizvod pruža.

U sklopu inovativne SugarProTM tehnologije je i fungicid Eminent 125 ME na bazi aktivne materije tetrakonazol 250 g/l.

Formulisan je u vidu mikroemulzije,
koja sadrži 1.000 puta manje čestice od postojećih formulacija na tržištu, čime se dobija bolja pokrivenost tretiranih površina šećerne repe i lisne mase. Eminent 125 ME zahvaljujući brzom prodoru u lisnu masu i energičnoj sistemičnosti, deluje preventivno na patogena, stopirajući dalje širenje bolesti. Još jedna karakteristika ovog fungicida je naglašena gasna faza i delovanje putem pare. na taj način repa je zaštićena kako površinski (spolja), tako i dubinski (iznutra). Preporuka za primenu fungicida Eminent 125 ME je doza od 0,8 litara po hektaru ako se radi samostalno ili preporuka za primenu od 0,5 l/ha u dodatak fungicida kontaktnog načina delovanja (fungicidi na bazi aktivne materije hlorotalonil, mankozeb, bakarni preparati itd.), gde se ova kombinacija preporučuje za dopunsku preventivu.

Šećer se čuva na njivi uz profesionalnu zaštitu šećerne repe.

Hvala Vam na poverenju.
Belchim Crop Protection profesionalni tim

 

Bilten "Za našu zemlju" broj 90-91., juni 2020. godine.