Pravi primer zadruge u Vojvodini

Stručna podrška: Zadružni savez Vojvodine

Zemljoradnička zadruga „Mrkšićevi salaši“ osnovana je decembra 1992. godine u srcu srednjeg Banata, u Srpskom Itebeju od strane članova porodice Mrkšić.

Osnovna delatnost zadruge je na početku osnivanja bila ratarska proizvodnja, uz neophodnu nabavku repromaterijala i prodaju ratarskih proizvoda za zadrugare i kooperante zadruge. Ratarska proizvodnja se danas odvija na oko 3.000 ha obradive površine sa setvenom strukturom koju čine pšenica, kukuruz i suncokret, u raznim odnosima tokom godina, a robe se skladište u silosu kapaciteta 38.000 tona. Silos raspolaže sa najsavremenijom opremom za čišćenje i sušenje žitarica.

Roba se prilikom prijema čisti, po potrebi suši i zahvaljujući sopstvenoj laboratoriji ista se skladišti sortirana po kvalitativnim grupama.

Tih 90-ih godina pored izgradnje silosa i instalirane opreme, otvorena je i benzinska stanica.

U početnim godinama svog poslovanja, zadruga je upošljavala 25 radnika, dok danas u zadruzi radi preko 300 radnika, a ugovara se kooperantska proizvodnja i plasman ratarskih useva sa više od 250 poljoprivrednih gazdinstava.

Nakon 2000. godine u okviru zadruge počeo je sa radom pogon klanice i prerade mesa, kao i pogon pekare, a otvoreni su i prvi maloprodajni objekti i MS  restoran sa pratećim sadržajima.

Asortiman pekare čine dnevni i specijalni hlebovi, peciva, sušene kore, podloge za picu i brzo smrznuti proizvodi od lisnatog testa, dok asortiman klanice čine svinjsko i juneće meso, poluproizvodi od mesa, dimljeni proizvodi, barene i kuvane kobasice, pasterizovana konzerva od mesa, topljena mast i dr. Snabdevanje klanične industrije mesom je uglavnom sa lokalnih farmi od svojih kooperanata.

U proizvodnji oba pogona integrisane su norme ISO 22000:2005 i HACCP standard.

Distribucija robe iz oba pogona vrši se sopstvenim specijalizovanim vozilima.

Maloprodajnu mrežu zadruge Mrkšićevi salaši čini 16 objekata, koji se uglavnom nalaze na teritoriji opština Zrenjanin i Kikinda, a zahvaljujući razvoju sopstvene maloprodajne mreže stvorili su se uslovi za proširenje kapaciteta u pogonu za preradu mesa, tako da je doneta odluka za sprovođenje investicije čija je procenjena vrednost oko 5 miliona evra.

U sklopu novoizgrađenog turističkog kompleksa nalaze se restoran kapaciteta do 100 sedećih mesta, ekskluzivna svečana sala za organizovanje proslava kapaciteta do 600 sedećih mesta kao i poslovnih skupova do 200 osoba, konferencijska sala za organizovanje poslovnih skupova do 90 osoba i frizersko-kozmetički salon.

Dugogodišnje iskustvo u navedenim granama privređivanja i poznavanje tržišta, kako nabavke tako i plasmana proizvoda, a uz to i obučena radna snaga, dovoljna su garancija za dalji uspešan razvoj zadruge i dalje unapređenje zadrugarstva u ovom regionu.

 

Bilten "Za našu zemlju" broj 90-91., juni 2020. godine.