Donau Soja on line događaji tokom juna okupili lidere na tržištu soje

Stručna podrška: Donau Soja, regionalni Donau Soja tim

Donau Soja udruženje organizovalo je seriju on line događaja tokom juna u cilju promocije održive proizvodnje genet-
ski nemodifikovane soje po Donau Soja standardima i povezivanja partnera na evropskom tržištu. Događaji su okupili vodeće proizvođače, kupce i korisnike soje, članove i partnere udruženja i time potvrdili veliki interes na tržištu za BEZ GMO, održivo proizvedenom i sertifikovanom sojom.

 U okviru virtuelnog Field Trip događaja koji je održan 9. juna 2020. u Ukrajini, predstavljen je program Donau Soja proteinskih partnerstava koji se uspešno sprovodi i u našem regionu. Do sada, u proteinskim partnerstvima uključeno je preko 1.000 poljoprivrednih proizvođača i kooperativa u Srbiji i Hrvatskoj. Kroz učešće u partnerstvima, kompanije dobijaju punu podršku tokom uvođenja donau soja standarda, kao i u povezivanju sa kupcima soje. Takođe, u okviru programa se organizuju obuke za proizvođače o proizvodnji soje po održivim principima i Donau Soja preporukama. Nakon uspešnih primera iz našeg regiona i Ukrajina se pridružila ovom programu, kao strateški značajan proizvođač soje, sa velikim potencijalom za unapređenje održivog načina proizvodnje i snabdevanje evropskog tržišta.

Aktuelne informacije sa tržišta soje u Evropi imali su priliku da čuju učesnici događaja „Donau Soja International On-line Buyers Mission“, koji je organizovan 17. juna 2020. godine.

Trenutno stanje, trendovi i kretanja proizvodnje i zahteva sa tržišta predstavljeni su od strane donau soja regionalnih centara iz Kijeva i Novog Sada. Uspešna iskustva iz Italije i Skandinavije, korisnika Donau Soja/ Europe Soya sertifikovane soje poreklom iz jugoistočne i istočne Evrope, predstavili su članovi Donau Soja udruženja iz ovih zemalja.

Kompanije koje su učestvovale na ovom događaju su takođe iskoristile priliku da kroz B2B sastanke ostvare direktne poslovne kontakte sa Donau Soja partnerima i predstave sebe na evropskom tržištu.

Bilten "Za našu zemlju" broj 90-91., juni 2020. godine.