Tretiranje semena

Stručna podrška: dr Miroslav Ivanović, Syngenta doo Beograd

U cilju bezbednog korišćenja tretiranog semena za Vas i životnu sredinu, treba da ste svesni o postupanju sa tretiranim semenom u skladu sa dobrom praksom rukovanja tokom celog perioda rada sa ovim semenom.

Tretiranje semena je specifična tehnologija primene sredstava za zaštitu bilja. Ona omogućava ciljanu primenu sredstava za zaštitu bilja gde su ona neophodna, i obezbeđuje zaštitu semena i klijanaca pre nicanja od prouzrokovača bolesti i štetočina iz zemljišta ili nadzemne sredine. Tretiranjem semena se obezbeđuje bolje klijanje i nicanje, bolji porast i zdravije biljke, što za posledicu ima veći prinos. Ovom tehnologijom se omogućava i smanjivanje količine sredstava za zaštitu biljaka koje se kasnije koriste u zaštiti useva. Korišćenjem tretiranog semena smanjuje se potreba za radnim angažovanjem na imanju, smanjivanje potrebe za folijarnom primenom sredstava za zaštitu biljaka.

Prema tome, mi Vam preporučujemo DA:

 i Da:

Male promene u Vašem načinu rada mogu prouzrokovati velike štete!

U Vašem je interesu da zaštitite sebe i druge, uz brigu o životnoj sredinu u kojoj radite. Fokusirajte se na prvi aspekt, tako da je njegova svrha da Vam obezbedi podršku i savete sa nizom preporuka koje pokrivaju ceo proces na imanju i koje su isplanirane da spreče ili minimalizuju izlaganje i zaštite Vaše zdravlje.

U dopuni operativnih preporuka, važno je biti svestan i upoznat sa posebnim pravnim zahtevima koji mogu biti primenljivi u našoj zemlji. U svakoj prilici, uvek pročitajte etiketu na proizvodu. Uputstva na etiketi proizvoda su uvek najvažnija. Potrebno je da svi korisnici sredstava za zaštitu bilja i sredstava za tretiranje semena, pažljivo pročitaju uputstva pre upotrebe proizvoda i da ista poštuju.

 

Bilten "Za našu zemlju" broj 89., maj 2020. godine.