Preventivna borba protiv korova u soji

Stručna podrška: dipl.inž. zaštite bilja Milan Sudimac, program menadžer za pesticide, Chemical Agrosava Beograd

 

Primena zemljišnih herbicida može biti veoma snažan alat kojim se kontroliše rani porast prolećnih korova. Ako padne malo kiše, mogu da obezbede dug period bez prisustva korova. Oni su veoma korisni, pogotovo ako vlažno vreme isprovocira kasnije nicanje korova. Međutim, pogrešne procene oko izbora i doze herbicida mogu izazvati oštećenje useva.

Razlog zašto u ovom trenutku pričamo o suzbijanju korova pre nicanja soje i korova (pre em) je veoma jednostavan – post tretmani više ne daju zadovoljavajuće rezultate.

Poslednjih godina mnogo se priča o tolerantnosti (otpornosti) širokolisnih korovskih vrsta na već postojeće herbicide. Ako pogledamo koje sve herbicide možemo primenjivati posle nicanja soje za suzbijanje korova, videćemo da se to uglavnom odnosi na šest aktivnih materija, od kojih će se oksasulfuron primenjivati još 2020. godine. Kada primenjujete iste proizvode više decenija unazad, sasvim je logično da to neće potrajati. Stariji i iskusniji agronomi kažu da je pre em tretman nekada bio osnov u kontroli korova, a da su post tretmani bili samo korekcija.

Zašto se današnja proizvodnja soje odrekla pre em tretmana?

Postoji nekoliko razloga zašto se to desilo ali takođe i mnogo više razloga zašto bi tretmane posle setve a pre nicanja trebalo vratiti kao standard.

Da bi se primenjeni herbicidi aktivirali neophodne su padavine od bar 10 l/m². Često se dešava da u periodu setve nemamo adekvatnu količinu padavina zbog čega izostaje željeno delovanje. Soja nakon setve niče veoma brzo, pa vrlo često proizvođači ne stignu da urade pre em tretman. Izdavanje zemlje u zakup na jednu godinu, ne stimuliše proizvođače da primene punu tehnologiju, gde vrlo često naredni korisnici imaju iste ili veće probleme sa korovima. Korovi koji se javljaju na takvim njivama (višegodišnji sa rizomima), ne mogu se suzbiti pre em tretmanima.

Jednoličnom primenom sličnih herbicida favorizovani su korovi na koje primenjeni herbicidi slabo deluju. Ako na njivi imamo korove poput štira, ambrozije, palamide već tada znamo da će naša borba biti neizvesna. U ovom trenutku ne postoje herbicidi u postu za koje možemo reći da će u potpunosti suzbiti navedene korove. Kako bi smo dobili bolju efikasnost, povećavamo količine herbicida, pri čemu izazivamo oštećenja na soji (fitotoksičnost).

Mehanizam delovanja primenjenih herbicida pre nicanja soje i korova je potpuno drugačiji i ne postoji mogućnost nastanka rezistentnosti. Veliki broj korova koji su nerešiva enigma u postu, vrlo se efikasno kontrolišu u preem tretmanu. Da bi smo imali veću kontrolu nad širokolisnim korovima, savetujemo primenu zemljišnog herbicida Eugen (metribuzin 480 g/l). Razlikuje se od većine jer nije u obliku granula već je koncentrovana suspenzija. Eugen ima dobru rastvorljivost u vodi što olakšava njegovu primenu. Primenjuje se pre nicanja soje i korova u količini primene 0,7 l/ha za kontrolu većine širokolisnih korova koji se ne mogu suzbiti posle nicanja soje i korova. Ovaj herbicid pored soje može se primenjivati za suzbijanje korova u krompiru, lucerki i paradajzu.

Herbicid za koji možemo da kažemo da je još naprednija varijanta je Finish. Dvokomponentni herbicid (metribuzin 150 gr/l + s-metolahlor 630 g/l) u ovom trenutku je najkompletniji herbicid na tržištu. Pored širokolisnih korova odlično deluje i na travne korove (semenski sirak, mali i veliki muhar...), Finish se primenjuje posle setve, a pre nicanja soje i korova u količini primene od 2 – 2,5 l/ha. Neophodno je istaći da je ovaj proizvod u potpunosti selektivan i da ne ostavlja nikakve posledice na usev soje. Finish garantuje da će njiva biti čista jedan duži vremenski period.

Kontrola korova posle nicanja

Imajući u vidu široku populaciju korova koja se pojavljuje i „uzak“ plodored, sasvim je opravdano razmišljati koji se herbicid može primenjivati posle nicanja soje i korova. U praksi se primenjuju razni kokteli herbicida koji su veoma agresivni na soju. Rezultat je slaba efikasnost na korove i delimično oštećen usev.

Prateći svetske trendove, a sa druge strane trudeći se da budemo inovativni i jedinstveni, razvojna laboratorija formulisala je herbicid Albion. Preparat Albion ima sve što je neophodno da bude vodeći herbicid za suzbijanje širokolisnih korova. Njegova glavna odlika je što mu nisu potrebni partneri za pojačavanje efikasnosti na korove. Kada se primenjuje Albion nije neophodno dodavati bilo kakav okvašivač jer on već u njemu postoji. Po tome se Albion i razlikuje od drugih herbicida. Glavna prednost ovog herbicida je što ne izaziva fitotoksije na usevu soje, što je vrlo česta pojava kod različitih tank mikseva. Preporučujemo primenu Albiona u dva navrata (split primena), dva puta po 1 l/ha. Prvi put neposredno nakon nicanja useva na samom početku pojave prvog troliska, a drugi put nakon 10 dana. Herbicid koji uliva sigurnost, a kao krajnji cilj obezbeđuje čiste njive.

Za suzbijanje rizomskog sirka u soji dovoljno je reći Flupisor. Herbicid koji je već dugo vremena prisutan na njivama. Proizvod koji se odomaćio kod proizvođača jer veoma temeljno suzbija travne korove. Nakon njegove primene nema retrovegetacije divljeg sirka. Flupisor primeniti u količini od 1,3 l/ha. Obezbeđuje najbolju efikasnost i maksimalnu selektivnost na usev soje, suncokreta i šećerne repe.

Put ka čistim njivama nije jednostavan. Zahteva posvećenost, stručnost i istrajnost. Primena zemljišnih herbicida je prevencija u kontroli korova i kao takva obezbeđuje smanjenje troškova.

 

Bilten "Za našu zemlju" broj 89., maj 2020. godine.