Divlji sirak iz rizoma, korov koji ne zaobilazi njive

Stručna podrška: dipl.inž.Slavoljub Birvalski, regionalni menadžer prodaje za Vojvodinu, Belchim d.o.o. Beograd

 

Poslovi u ratarstvu odmiču očekivanom dinamikom. Slika na parcelama se menja iz dana u dan ali ono što je karakteristično je pojava divljeg sirka iz rizoma. Razlog relativno ranom i intenzivnom nicanju ove uporne korovske vrste, verovatno leži u činjenici da se zemljište zagrejalo daleko brže nego prethodnih sezona. Samim tim uz dovoljnu količinu vlage, sirak niče i konkuriše gajenim biljkama. Upravo u nedeljama koje nam predstoje, vreme je za pravilan izbor herbicida i suzbijanje divljeg sirka.

Kompanija Belchim za rešavanje aktuelne problematike u usevu kukuruza u svojoj ponudi ima herbicid Motivell extra 6 OD na bazi aktivne materije nikosulfuron 60 g/l. Jedini nikosulfurnon na tržištu sa 50% većom količinom aktivne materije po litri preparata, a ujedno sa učešćem dva okvašivača koja su ugrađena u sam proizvod.

Niz prednosti primene herbicida Motivell extra 6 OD kao što su visoka selektivnost i u kasnijim fazama primene (8 list kukuruza), smanjena ispirljivost kišom (2 sata posle primene se ne može isprati) kao i odlična transportabilnost kroz biljku, čini ovaj herbicid zaista pravim izborom za suzbijanje divljeg sirka u kukuruzu. Pored nadzemne lisne mase, jednako dobro uništava i podzemne rizome sirka i na taj način će ga u potpunosti ukloniti sa parcele.

Kada je reč o usevima soje, suncokreta i šećerne repe herbicid Grasser na bazi aktivne materije kvizalofop – p- etil 100 g/l, koji veoma uspešno rešava problem suzbijanja divljeg sirka, već nekoliko godina unazad našao se na samom vrhu ocena efikasnosti. Njegova glavna karakteristika je da divlji sirak „suzbija“ za 24h, zbog veoma brzog načina delovanja.

Aktivna materija koju u sebi sadrži graminicid Grasser deluje kao sintetički auksin odnosno hormon rasta i zahvaljujući tome je brzo i pouzdano delovanje na korovske biljke. Doza primene herbicida Grasser je od 0,5- 1,2 l/ha u zavisnosti od uzrasta, veličine i brojnosti korova sirka.

Sigurno i uspešno delovanje herbicida je ključ u borbi protiv ovako upornih korova.

Ceo Belchim tim Vam želi dobro zdravlje za dobar rod!

 

Bilten "Za našu zemlju" broj 89., maj 2020. godine.