Pratite Donau Soja ogledna polja 2020 on-line

Stručna podrška: Donau soja, Regionalni Donau soja tim

 

Uprkos brojnim izazovima na početku sezone, Donau Soja ogledna polja uspešno su postavljena i ove godine u Srbiji, Rumuniji, Moldaviji i Ukrajini. Više od 40 partnera i članova međunarodnog Donau Soja udruženja testiraće svoje sorte, inokulante, folijarna đubriva i različite kombinacije hemijske zaštite koji su u skladu sa Donau Soja standardima održive proizvodnje soje.

U našoj zemlji, domaćini sedmih po redu Donau Soja oglednih polja, kompanija Agrobiznis Partner Sombor i Poljoprivredna stručna služba Sombor, omogućili su da soja u Lugovu bude posejana u optimalnom roku, uz stručnu primenu svih tehnologija u proizvodnji soje i profesionalno izvođenje hemijskih tretmana. Ceo ogled se sprovodi u sistemu za navodnjavanje. Ove godine partneri ogleda su višegodišnji članovi Donau Soja udruženja, Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad (Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju) koji će testirati sorte soje, kompanija Belchim sa svojim programom zaštite soje i Legume Technology/Cosun Seed sa inokulantom na svom sortimentu. Pored njih, zahvaljujuci velikom broju partnera i članova udruženja, posejano je ukupno 23 sorte soje i u toku je testiranje 8 kombinacija herbicida i 10 varijanti mikrobioloških đubriva i inokulanata.

Obzirom na trenutnu situaciju, organizacija okupljanja na danima polja u ovom momentu predstavlja veliki izazov i još uvek je neizvesno da li će se tradicionalni Donau Soja Dani polja ove godine održati. Zdravstvena bezbednost naših prozvođača, prijatelja, partnera i posetilaca je glavni prioritet udruženja.

Donau Soja tim, zajedno sa svojim partnerima, omogućiće da i ove godine najbolje prakse i preporuke u proizvodnji soje dođu do naših poljoprivrednih proizvođača. Na on-line platformi “Donau Soja Demo polja 2020.” biće prezentovani svi ogledi i ovogodišnji partneri koji će predstaviti svoje proizvode.

Ukoliko želite da saznate koje su preporuke u proizvodnji soje ove godine po Donau Soja standardima, kao i da pratite dešavanja našeg udruženja, pozivamo Vas da se registrujete putem mejla na: regionalcenter@donausoja.org i postanete deo info-mreže Donau Soja udruženja.

 

Bilten "Za našu zemlju" broj 89., maj 2020. godine.