"Skriveni" troškovi tokom eksploatacije kombajna

Steknite uvid u kompletne troškove kombajna

Stručna podrška: Kite doo Novi Sad,

Izvor: nemački magazin“BAUERNBLATT Edition 31/19”.

Na mnogim poljoprivrednim gazdinstvima, kombajn je bio i nastavlja da bude najskuplja investicija među mašinama. Zbog toga je važno poznavati mašine i eksploatacione troškove koji su neminovni tokom rada. Međutim, u praksi se primećuje iznova i iznova da poljoprivrednici i preduzetnici dovoljno upoznati sa istim.

Prema tome, jedna od opcija koja im preostaje je da se oslone na podatke Poljoprivrednih stručnih savetodavnih službi, stručnih i naučnih članaka. Tačne informacije i podaci od strane mnogih proizvođača često nisu dostupni, kao što su troškovi održavanja, troškovi zamene ili troškovi trošenja i habanja radnih sklopova kombajna. Ipak, trebalo bi i njih uzeti u obzir kako bi se ukalkulisali u ukupne troškove tokom eksploatacionog veka mašine.
Tema istraživanja u okviru master rada sprovedenom na Univerzitetu Hohenheim pod mentorstvom profesora Karlheinz Koller-a, je bila eksploatacioni troškovi kombajna nastalih u vidu habanja i trošenja radnih elemenata. Troškovi su uzeti u obzir na osnovu anketiranih kupaca, gde je istraživanje sprovedeno na celom području Nemačke. Tokom istraživanja, svi potrošni delovi kao i prateći pogonski elementi su uzeti u analizu. Svi delovi koji su zamenjeni van planiranog perioda zamene, nisu uzeti u razmatranje.

Tokom ankete, podaci su prikupljeni sa 55 mašina. Ovaj broj uključuje 25 Claas hibridnih kombajna, 14 New Holland-a sa dva rotora i 16 John Deere kombajna sa jednim rotorom. U proseku, svaka od mašina je uradila šest žetvi na površini od 4.000 ha.

Razlike u vršidbenim uređajima

Rezultatima je utvrđeno da je primećena jasna razlika između sistema vršidbe. Troškovi prouzrokovani habanjem i trošenjem materijala su u proseku bili 4,03 €/ha, za hibridne kombajne.

Kombajni, koji imaju dva rotora, imali su troškove od 3,93 €/ha, dok su kombajni sa jednim rotorom imali troškove od 2,42 €/ha. Rezultati su predstavljeni na grafikonu 1. Troškovi habanja i trošenja takođe mogu biti izraženi preko mase požnjevenog zrna, gde su kao takvi predstavljeni na grafikonu 2.

Troškovi koji su proizašli habanjem i trošenjem, izraženi u masi požnjevenog zrna su bili 0,55 €/t za hibridne kombajne. Kombajni sa dva rotora su imali troškove 0,50 €/t, dok su kombajni sa jednim rotorom imali trošak od 0,34 €/t.

Do 35 procenata veći troškovi habanja i trošenja

Ukoliko uporedite troškove habanja i trošenja sklopova kombajna sa različitim sistemima vršidbe, razlike su do 35%. Ta razlika se postiže prvenstveno kompleksnijim rešenjem i konstrukcijom hibridnog sistema izvršaja u poređenju sa kombajnima sa samo jednim rotorom. Sa prosečno urađenih 4.000 ha po kombajnu ukupna razlika među individualnim proizvođačima iznosi 6.400 €.

Zaključak

U vremenima sniženih cena ratarskih useva i povećanih troškova proizvodnje, za poljoprivrednike i preduzetnike je od izuzetnog značaja da obrate pažnju na troškove radnih mašina. Prilikom analize pri kupovini kombajna, ne bi se trebalo fokusirati samo na nabavnu cenu, već i na naknadne, eksploatacione troškove, koji se mogu značajno razlikovati kod različitih proizvođača kombajna, sa različitim vršidbenim tehnologijama.

 

Bilten "Za našu zemlju" broj 87, mart 2020.godine.