Pravi izbor hibrida kukuruza za pripremu silaže

Stručna podrška: Dr Nenad Vasić, Chemical Agrosava Beograd

Jedan od načina unapređenja proizvodnje i kvaliteta silaže je pravilan izbor hibrida za silažu i adekvatna primena agrotehničkih mera koje će omogućiti da ta proizvodnja bude ekonomična i profitabilna

Pravi izbor su hibridi specijalne namene, prilagođeni baš za proizvodnju silaže.

Visok kvalitet silaže specijalnih hibrida dolazi usled većeg broja listova iznad klipa kao i  smanjenog sadržaja lignina (komponente celuloze) u biljci kukuruza, što značajno povećava svarljivost i iskorišćenje spremljenog hraniva. Komušina na klipu je zbijena, veoma sporo otpušta vlagu iz zrna, te produžava optimalno vreme za spremanje silaže. Klip je krupan sa krupnim zrnom, mekog endosperma (brašnjavo zrno), te se kao takvo lako vari od strane životinja.

Jednostavno rečeno količina i kvalitet mesa i mleka zavise od količine i kvaliteta silaže kojom se hrani stoka. Kako postoje značajne razlike u kvalitetu kukuruza od koga se sprema silaža, tako isto postoje i značajne razlike u kvalitetu silaže, što su uvideli odgajivači stoke i ozbiljno pristupili odabiru specijalnih hibrida za spremanje silaže.

LEAFY Max AS hibridi su isključivo namenjeni za spremanje visoko kvalitetne silaže od cele biljke kukuruza. Koriste se u ishrani preživara, posebno mlečnih krava i tovnih goveda. Ovi hibridi su specijalno namenjeni za pripremu visoko kvalitetne silaže i svaki deo strukture ove biljke je prilagođen toj nameni. U specijalne silažne hibrde ubrajaju se AS 144 S, AS 160 silaž, AS 170 silaž i AS 180 silaž.

LEAFY Max AS hibridi kukuruza poslednjih godina se na tržištu Srbije i okolnih zemalja prepoznaju kao jedinstveno rešenje za proizvodnju silaže. Naziv lisnati (LEAFYMax) su dobili po genu koji utiče na formiranje listova (12 listova i više iznad klipa) što nije slučaj kod običnih hibrida.

IZBOROM AS SILAŽNIH HIBRIDA KUKURUZA dobija se:

  • Visok prinos silaže cele biljke.
  • Pouzdana proizvodnju kvalitetne silaže.
  • Duži period za spremanje silaže.
  • Visoka svarljivost sirovih vlakana i skroba.
  • Mogućnost korišćenja silaže nakon veoma kratkog vremena posle košenja.
  • Mogućnost povećanja količine silaže i zamene drugih hraniva u obrocima.
  • Veća količina i bolji kvalitet mesa i mleka.
  • Priprema kvalitetne kukuruzne silaže je presudna za profitabilnost farme mlečnih goveda ili tovnih junadi.

 

Bilten "za našu zemlju" broj 87, mart 2020. godine.