Podsticaji za zadruge i aktivnosti u organizaciji

Stručna podrška: Jelena Bizonj Nestorov, sekretar, Zadružni savez Vojvodine

Zadružni savez Vojvodine startovao je godinu sa nizom različitih aktivnosti.

Konferencija pod nazivom „Podsticaji za zadruge na republičkom i pokrajinskom nivou u 2020. godini“ održana je 12.02.2020. godine u velikoj sali Privredne komore Vojvodine. Oko 200 učesnika, mahom direktora zadruga i zadrugara, kao i poslovnih partnera zadružnog sektora, imali su prilike da se informišu o predstojećim konkursnim linijama.

Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, istakao je da se konferencija drugu godinu za redom organizuje sa ciljem da se zadruge što bolje informišu o mogućnostima podsticanja investicija u zadrugarstvu. On je rekao da su za današnji status zadruga značajan doprinos dali dr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, i ministar Milan Krkobabić, koji su prepoznali značaj zadružnog sektora i dali konkretnu podršku zadrugarima kroz niz programa podsticaja za zadruge.

Ministar Milan Krkobabić je na konferenciji naglasio da doživljavamo „renesansu za- drugarstva“, te da je Ministarstvo na čijem je on čelu za tri godine u zadrugarstvo uložilo blizu 1,7 milijardi dinara, i da je u datom periodu osnovano 650 novih zadruga, što je veliki uspeh. Takođe, ministar je najavio novi konkurs koji će biti objavljen u prvoj polovini godine, pri čemu će iznos bespovratnih sredstava za podsticanje zadruga biti ukupno 600 miliona dinara.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević istakao je da izuzetan pomak predstavlja činjenica da je država prepoznala značaj zadruga i pružila konkretnu podršku kroz opredeljivanje subvencija za zadruge. Dodao je i da je u poslednje tri godine preko konkursa izdvojeno 140 miliona dinara za investiranje u zadružni sektor. Pomoćik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mladen Petković predstavio je aktuelne konkurse Sekretarijata čiji korisnici mogu biti i zemljoradničke i složene zadruge.

Direktori Razvojnog fonda Vojvodine, Garancijskog fonda Vojvodine i Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede prezentovali su programe svojih fondova za 2020. godinu, koji su usaglašeni sa konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivre- du i šumarstvo. Zadružni savez Vojvodine na konferencije predstavio je i svoje nove partnere -NLB banku a.d. Beograd i Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK) Novi Sad, koji su izložili svoje programe od interesa za zadrugare.

Ove godine je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo konkurse za podsticanje zadruga objavio ranije – najpre je 18.1.2020. objavljeno je sedam konkursa za dodelu sredstava, a 7.2.2020. objavljeno je još pet konkursa, čiji korisnici mogu biti i zemljoradničke i složene zadruge.

Značajni događaj za Zadružni savez Vojvodine bilo je i potpisivanje Protokola o poslovnoj saradnji Zadružnog saveza Vojvodine i NLB banke a.d. Beograd. Protokol je ispred Zadružnog saveza Vojvodine potpisao predsednik Radislav Jovanov, a ispred NLB banke potpisao je Vladimir Čaprić, izvršni direktor sektora za upravljanje prodajom NLB banke.

Radislav Jovanov rekao je da je ova saradnja dodatna potvrda da su zemljoradničke zadruge prepoznate od strane države kao nosioci poljoprivredne proizvodnje te im je potrebna finansijska podrška za investiranje, za koju NLB ima izuzetan potencijal. Vladimir Čaprić ispred NLB banke naglasio je da budžet predviđen za investiranje u agrarni sektor oko 70 miliona, i da banka stoji na raspolaganju zadrugarima i individualnim proizvođačima ne samo oko konkretne novčane podrške u vidu kreditiranja, već i po pitanju logistike i saveta.

Mesec februar Zadružni savez Vojvodine uspešno je priveo kraju posetom Zem- ljoradničkoj zadruzi „Mrkšićevi salaši“ iz Srpskog Itebeja. Predsednik Saveza Ra- dislav Jovanov i sekretar Jelena Nestorov Bizonj zajedno sa Ministrom bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća Milanom Krkobabićem posetili su ovu veoma uspešnu zadrugu u okviru koje posluju pekara, klanica, restoran...

ZZ „Mrkšićevi salaši“ 2019. godine dobili su sredstva za unapređenje prerađivačkih kapaciteta kroz projekat „500 zadruga u 500 sela“, a direktor zadruge Vojislav Mrkšić istakao je da dodatno ulaganje i širenje delatnosti pospešuje rad zadruge, te otvaranje novih radnih mesta, i samim tim ostanak mladih na selu.

 

 

Bilten "Za našu zemlju" broj 87, mart 2020.godine