Evropski kvalitet proizvodnje u profesionalnoj zaštiti bilja u 2020.

Stručna podrška: dipl. inž. Vladimir Vasojević, direktor prodaje i marketinga za Balkan (Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija), Belchim doo Beograd

Lepo vreme izmamilo je poljoprivrednike na njive, a kako stvari stoje prolećni radovi će ove godine početi nešto ranije. Kompanija Belchim Crop Protection će kao i sva- ke godine pružiti profesionalnu podršku u segmentu zaštite bilja, i na tržištu Srbije ponuditi nova i efikasna rešenja za izazove koji nam predstoje.

Ista situacija je i kod pšenice koja trenutno prelazi iz faze bokorenja u fazu vlatanja i intenzivnog porasta i tada smo joj najpotrebniji. U navedenim fazama imunitet biljke je slab pa je neophodno pažljivo vršiti odabir fungicida, insekticida i regulatora rasta.

Bounty 0,6 l/ha ili Buzz Ultra 0,3 kg/
ha + Scatto 0,2 – 0,3 l/ha Vam pružaju maksimalnu zaštitu od bolesti I štetočina. Preporuka za ječmove i sortiment pšenice koji je sklon poleganju je i dodavanje regulatora rasta Moxa 0,3 – 0,4 l/ha.

Na pragu smo još jedne prolećne setve koja počinje “kraljicom ratarskih useva“- šećernom repom. Upravo zbog činjenice da se seje rano u proleće, da ima dugo, sporo nicanja i zatvaranje sklopa, potrebno je posvetiti posebnu pažnju suzbijanju korova u ovom usevu.

Kao svoj doprinos u zaštiti šećerne repe od korova, a u okviru SUGAR PRO strategije, kompanija Belchim Crop Protection preporučuje herbicid Glotron na bazi aktivne materije metamitron 700 g/kg. Ovaj preparat se primarno usvaja preko korena, a delom i preko lisne mase, a kao rezultat javlja se hloroza i žućenje oboda lista korovskih biljaka. Unapređena SMART formulacija čini herbicid Glotron visoko selektivnim na šećernu repu, a u isto vreme visoko efikasnim na dominantne širokolisne korove.

Nakon setve soje i suncokreta, prvi ozbiljan zadatak je smanjiti konkurenciju korova u početnim fazama razvoja i obezbediti pravilan sklop ovih uljarica. Za tu namenu, koriste se pre-em ili zemljišni herbicidi koji se primenjuju posle setve a pre nicanja useva. Uspešan pre-em tretman „nosi“ i do 70% suzbijenih korova.

Proman je novi zemljišni herbicid namenjen suzbijanju jednogodišnjih širokolisnih i nekih uskolisnih korova u usevima soje i suncokreta. Količina primene od 3 l/ha obezbeđuje “čisto“ nicanje i bezbedan početni porast useva, a istovremeno olakšanu korektivnu zaštitu u kasnijim fazama razvoja, uz korišćenje manjih doza herbicida u post-em primeni. Kao podrška u zemljišnom delovanju i proširenju spektra delovanja na korove, preporuka je da se uz Proman primeni i herbicid Deluge na bazi aktivne materije S-metolahlor 960 g/l.

Preporuka za primenu PRO START tehnologije obuhvata kombinaciju preparata Proman u količini 3 l/ha i herbicida Deluge u dozi primene od 1 l/ha. Ova kombinacija herbicida uspešno rešava spektar korova prikazna u tabeli1.

Tabela 1. delovanje na korove Pro Start tehnologije

Bilten "Za našu zemlju", broj 87, mart 2020. godine.