Analiza zemljišta - iskustva proizvođača

Stručna služba ostvaruje poslovnu saradnju po pitanju usluge analize zemljišta kako sa poljoprivrednim gazdinstvima, tako i sa većim poljoprivrednim preduzećima, zadrugama i kompanijama.

Preduzeće ’’AD Hajdučica’’ iz Hajdučice je jedno od mnogih koji su nam ukazali svoje poverenje i prepustili celokupan posao analize zemljišta. Na temu ove agrotehničke mere direktor ovog preduzeća Jefta Radulović ističe:

’’Moje dugogodišnje iskustvo u poljoprivredi i sama spoznaja situacije u kojoj živimo i privređujemo mi govori o neophodnosti preduzimanja određenih koraka u poljoprivrednoj proizvodnji. Jedan od njih je i upravo analiza zemljišta o kojoj možete danas dosta čuti u medijima i pročitati u časopisima koji se bave poljoprivredom i strukom. Osnovni cilj zbog kojeg mi radimo analizu zemljišta je racionalizacija upotrebe hraniva, samim tim i troškova, što bi značilo i ostvarivanje što boljeg prinosa. Stručna služba Victoria Logistic nam je preporučena i sugerisana od strane poljoprivrednika sa naših terena, koji su imali dobra iskustva sa njima. S obzirom na to da se isključivo bavimo ratarskom proizvodnjom, uzorkovanje zemljišta smo ovih useva. Na našem imanju, i to na više parcela, utvrđeno je da je sadržaj hraniva, prvenstveno fosfora i kalijuma, u okviru jedne parcele vrlo neujednačen, i to sa takvim drastičnim razlikama da se u nekim uzorcima pronalazi veoma visok sadržaj fosfora, u drugim visok sadržaj kalijuma, u nekim uzorcima je nivo hraniva optimalan, a u nekim veoma nizak. Zbog ovakvih razlika u nivou hraniva, moraju se koristi različite formulacije NPK đubriva kao i različite količine đubriva u okviru iste parcele a za isti usev. Takođe u okviru iste parcele na nekim delovima se ne smeju koristiti ni fosforna ni kalijumova đubriva, s obzirom na to da su njihove nađene vrednosti veoma visoke. To znači da se parcele obavezno moraju precizno đubriti upravo kako je i dato u preporukama. Ukoliko se đubriva ne budu primenjivala precizno po uzorcima i preporukama koje su date, postoji opasnost od još veće neujednačenosti hraniva na analiziranim parcelama, što će se svakako odraziti na stabilnost naše proizvodnje, prinose i kvalitet proizvoda.

Moram da istaknem da smo u potpunosti zadovoljni uslugom koju smo dobili od strane Stručne službe kompanije Victoria Logistic, počevši od momenta prvog kontakta sve do izlaska na teren, gde se ni najmanje nije čekalo, i na kraju do dobijanja rezultata predmetne analize. Imamo u planu da nakon četiri godine ponovimo analizu zemljišta na istim parcelama i istim mestima što nam olakšava GPS uređaj koji je korišćen pri uzorkovanju.

U cilju širenja svega što je zaista svrsishodno, funkcionalno i ekonomski opravdano ’’AD Hajdučica’’ će biti slobodna da svojim preporukama upućuje i ostale poljoprivredne proizvođače na Stručnu službu Victoria Logistic.’’

Neophodnost primene preciznog đubrenja se svakim danom pokazuje kao apsolutno hitna i obavezna mera koju naši proizvođači moraju početi primenjivati, s obzirom na rezultate analiza zemljišta koji stižu iz laboratorija u Stručnu službu kompanije Victoria Logistic.

Sve potrebne informacije o Analizi zemljišta možete dobiti pozivanjem call centra na broj: 0800/333-330.

Bilten "Za našu zemlju", broj 72, decembar 2018.