Uzorkovanje i analiza zemljišta: od prijave do rezultata i preporuka

Stručna služba kompanije Victoria Logistic u svom časopisu ’’Za našu zemlju’’ iz broja u broj, već godinama, piše na temu analize i uzorkovanja zemljišta. Obrađivali smo ovu agrotehničku meru iz ugla neophodnosti, samog značaja, isplativosti, kao i sredstava pomoću kojih se izvršava na najprofesionalniji način.

Kako bi sam postupak organizacije usluge pa i samo izvršenje približili našim čitaocima, opisaćemo ga od početka do kraja.

Nakon Vašeg poziva, upućenog našoj Stručnoj službi, prosleđuje Vam se Prijava za uzorkovanje koju je potrebno popuniti sa traženim podacima koji se tiču samog korisnika usluge kao i podacima u vezi sa površinama i parcelama koje se paniraju za uzorkovanje i analizu (Slika 1). Na osnovu popunjene prijave pravi se raspored izlaska na teren, o čemu Vas obeveštavamo 1-2 dana pre dolaska naše ekipe.

Slika 1: Prijava za uzorkovanje

Uzorkivač naše Stručne službe po dobijenom nalogu izlazi na teren i uzorkuje prijavljene površine automatskom sondom sa GPS tehnologijom. Uzeti uzorci se pakuju u pojedinačne kese i obeležavaju karticama (Slika 2). Uzimanje uzoraka prati sastavljanje Zapisnika o uzorkovanim parcelama (na licu mesta), koji se obostrano potpisuje (Slika 3). Po završetku terenskog posla uzeti uzorci se prosleđuju u ovlašćenu laboratoriju na analizu. Period od oko 15 dana, dok je u toku agrohemijska analiza, koristi se za realizaciju finansijskog dela usluge po sačinjenom predračunu.

                           

Slika 2: Kartica za obeležavanje uzoraka   Slika 3: Zapisnik o uzorkovanim parcelama

 

 

       

Slika 4: Laboratorijski rezultati analize     Slika 5: Preporuke za đubrenje

Na osnovu dobijenih rezultata agrohemijskih analiza (Slika 4), tipa zemljišta, biljne vrste koju želimo da gajimo, sudbine žetvenih ostataka i visine planiranog prinosa, naša Stručna služba određuje količinu, vrstu i vreme primene mineralnih i/ili organskih đubriva (Slika 5). Rezultati analiza i napisana preporuka se prosleđuju mail-om ili putem pošte. Stručna služba kompanije Victoria Logistic Vam je na raspolaganju za svaku naknadnu konsultaciju. 

_________________________________________________________________________

Sve potrebne informacije o Analizi zemljišta možete dobiti pozivanjem Call centra na broj: 0800/333-330.

Bilten "Za našu zemlju", broj 63, mart 2018.