Analiza zemljišta - iskustva iz prakse

Analiza zemljišta za potrebe ratarskih useva i voćnih vrsta, pokazuje nam potrebnu količinu mineralnog đubriva, koja je neophodna biljkama za narednu vegetacionu sezonu tj. proizvodnu godinu. Takođe, rezultati analize mogu pokazati i prezasićenost parcele određenim elementima kada primena hraniva u potpunosti izostaje.

Milutin Vujin iz Crne Bare kod Čoke nam prenosi svoje iskustvo po pitanju ove neophodne agrotehničke mere i rezultata urađene analize.

„Kao vlasnik voćnjaka, smatram da je struka jako bitna ako želite da napredujete i napravite nešto više za sebe i svoje najmilije, prvenstveno misleći na zdravu hranu. O značaju kao i o potrebi analize zemljišta dosta sam saznao na Poljoprivrednom fakultetu, ali i iz raznih novina iz oblasti poljoprivrede, kao što je vaš bilten „Za našu zemlju“. Takođe, neke informacije sam pronašao i na internetu pa sam na taj način došao i do Victoria Logitic Stručne službe. Obratio sam se vašoj Stručnoj službi te sam pored informacija o samom uzorkovanju zemljišta, prednostima automatske sonde i GPS sistema, dobio i stručne savete i smernice kakva mi je analiza potrebna, šta sve treba da ispitam i preduzmem. Upravo sve navedeno me je opredelilo da ovaj posao prepustim stručnim licima. Zemlju koju sam dobio u nasledstvo, prvih godina nisam obrađivao. U prethodnom periodu se izdavala u zakup i prema saznanjima gajeni su razni ratarski usevi. U 2011. godini sam odlučio da na toj zemlji podignem sopstveni voćnjak, sa više vrsta voća, pod sistemom za navodnjavanje. To sam i uradio. U međuvremenu su mi se neke voćke osušile pa sam pre dve godine dodao još novih mladica. U prethodnom periodu sam imao improvizaciju uzorkovanja i nisam bio zadovoljan, i zato sam ovaj posao sada poverio Stručnoj službi Victoria Logistic sa kojom sam prezadovoljan. Od pozivanja, izlaska na teren i uzorkovanja, same analize, preporuke pa sve do stručne konsultacije imam samo reči pohvale za vašu profesionalnost i posvećenost. Rezultati analize za voćnjak, koje sam dobio od Stručne službe Victoria Logistic, su mi pokazali da je zemlja prezasićena i da ne treba da je đubrim narednih 10 godina. Preporuka će mi uštedeti novac za nova ulaganja i nadam se uvećati rod. Preporučio bih svim proizvođačima da urade analizu zemljišta, neće ništa izgubiti, a mislim da mogu mnogo da dobiju i profitiraju.“

Stručna služba Victoria Logistic pruža uslugu uzorkovanja, analize zemljišta i davanja preporuka za đubrenje

 SVE POTREBNE INFORMACIJE MOŽETE DOBITI POZIVANJEM BESPLATNOG CALL CENTRA NA BROJ 0800 333 330