Analiza zemljišta

Pravo vreme za investiciju u petogodišnje planiranje proizvodnje

-neophodna agrotehnička mera svakog savremenog i odgovornog poljoprivrednog proizvođača prema sebi I zemljištu kao neobnovljivom resursu-

Polazna tačka na putu do visokih, kvalitetnih prinosa i roda je sprovođenje agrotehničke mere – analize plodnosti zemljišta. Analiza plodnosti će nam omogućiti da indirektno uštedimo novac tako što će se na osnovu rezultata analize saznati koja je hemijska vrednost našeg zemljišta, šta I koliko treba dodati putem mineralnih hraniva našim gajenim biljnim vrstama. Na osnovu analize će se precizno znati formulacija mineralnih đubriva i potrebna količina istog.

Na pitanje „kada je pravo vreme da se uradi analiza zemljišta?“, savetujemo da se uradi po skidanju biljnih vrsta sa parcela odnosno posle žetve ili berbe, kada je zemljište najsiromašnije hranljivim elementima, kada se lako može ući u parcelu ili pak pri podizanju novih zasada.

Ovu agrotehničku meru u poslednje vreme sve više poljoprivredni proizvođači prihvataju kao neophodnost. Našoj Stručnoj službi se javljaju novi, mlađi proizvođači, ali isto tako i oni koji su dugo u poljoprivredi i poseduju iskustvo u ovom poslu jer se danas potpuna sledljivost u procesu poljoprivredne proizvodnje ne može zamisliti bez ove mere.

Ova mera je upravo I regulisana ZAKONOM O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006, 65/2008 - dr. zakon, 41/2009, 112/2015 i 80/2017), gde je u oblasti III ZAŠTITA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA, gde je Kontrola plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta i količine unetog mineralnog đubriva i pesticida u obradivo poljoprivredno zemljište, regulisana u Članu 21, gde se navodi:

“Radi zaštite i očuvanja hemijskih i bioloških svojstava poljoprivrednog zemljišta od prve do pete katastarske klase i obezbeđenja pravilne upotrebe mineralnih i organskih đubriva i pesticida vlasnik, odnosno korisnik obradivog poljoprivrednog zemljišta vrši kontrolu plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta i evidenciju količine unetog mineralnog đubriva i pesticida.

Kontrola plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta i količine unetog mineralnog đubriva i pesticida vrši se po potrebi, a najmanje svake pete godine.

Victoria Logistic nudi svim zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima:

  • uslugu kompletne Analize zemljišta,  koja obuhvata izlazak na parcelu i mapiranje, uzimanje uzoraka automatskom sondom sa GPS-om koji beleži tačne koordinate svakog uboda, laboratorijsku analizu i preporuku za đubrenje po meri za željenu biljnu vrstu
  • uslugu uzorkovanja, koja obuhvata izlazak na pracelu i mapiranje, uzimanje uzoraka automatskom sondom sa GPS-om koji beleži tačne koordinate svakog uboda.

Budite odgovorni prema svojoj zemlji, pozovite Stručnu službu Victoria Logistic i uradite uslugu Uzorkovanja zemljišta najsavremenojom opremom ili kompletnu analizu zemljišta. Sve potrebne informacije možete dobiti pozivanjem Call centra na broj: 0800/333-330.

Bilten "Za našu zemlju", broj 58, oktobar 2017