Savremeni način uzorkovanja zemljišta — automatska oprema

Od osnivanja 2006. godine, Stručna služba Victoria Logistic u svojoj misiji unapređenja proizvodnje svojih poslovnih partnera i ostvarenja što boljih proizvodnih rezultata pruža usluge uzorkovanja i analize zemljišta. Uzorkovanje zemljišta se vrši najsavremenijom automatskom opremom za uzimanje uzoraka. Prednosti koje ima ovakav vid uzorkovanja zemljišta u odnosu na ručno uzorkovanje (uz pomoć ašova i ručne sonde), su brojne.

Na pitanje ''Zašto je važno pravilno uzeti uzorak zemljišta?'' naša Stručna služba odgovara ''Zato što od pravilnog uzimanja uzoraka zemljišta zavise i rezultati analize, te prema tome i ispravnost zaključaka i preporuka koje se daju''.

 

Slika 1. Šema uzimanja uzoraka

Kako se pravilno uzima uzorak zemljišta? Jedan od načina uzimanja uzoraka prikazan je na slici 1. Prosečan uzorak se sastoji od odgovarajućeg broja pojedinačnih uboda (20-25). Dubina sa koje se uzimaju uzorci za potrebe kontrole plodnosti kod ratarskih i povrtarskih biljnih vrsta je od 0 do 30 cm, a kod voćarskih biljnih vrsta od 0 do 30 cm i od 30 do 60 cm (dva sloja).

Oprema je u potpunosti automatizovana, sve instrukcije se zadaju pritiskom odgovarajućeg taster iz kabine vozila (slika 2).

Slika 2. Automatizovana oprema

Svaki pojedinačan uzorak je uzet sa iste (zadate) dubine, ljudski rad je sveden na minimum što značajno smanjuje mogućnost bilo kakve greške u radu. Radni učinak opreme za uzorkovanje je daleko veći. Jedna oprema u toku radnog dana može da uzorkuje površinu od 300 do 500 ha u zavisnosti od veličine parcela i njihove međusobne udaljenosti (prazan hod).

Prilikom uzorkovanja zemljišta Stručna služba Victoria Logistic koristi GPS tehnologiju. Na taj način, snimanjem, odnosno mapiranjem parcele GPS uređajem dobijamo tačne koordinate parcele kao i njenu površinu. Ukoliko je parcela veća od 5-10 ha deli se na više manjih parcela koje se posebno uzorkuju (uzorak 1, uzorak 2...). Ukoliko se analizom zemljišta utvrdi različit sadržaj hraniva u pojedinim uzorcima, neophodno je različito đubrenje odgovarajućom formulacijom i količinom đubriva. Prilikom procesa uzorkovanja zemljišta beleže se i koordinate svakog pojedinačnog mesta uboda. Zahvaljujući tome imamo mogućnost da posle četiri godine kada se ponovo vrši uzorkovanje za potrebe kontole plodnosti, uzorak uzmemo sa istog mesta. To daje mogućnost praćenja dinamike promene sadržaja hraniva u zemljištu.

Budite odgovorni prema svojoj zemlji, pozovite Stručnu službu Victoria Logistic i uradite uslugu Uzorkovanja zemljišta najsavremenijom opremom ili pak kompletnu analizu zemljišta sa preporukom za đubrenje.

Bilten "Za našu zemlju", broj 57, septembar 2017.