Analiza zemljišta iskustva Opštine Bečej

Opštinska kancelarija za poljoprivredu Opštine Bečej, od pre nekolikogodina sprovodi analizu zemljišta. Sa njima smo razgovarali o značaju ove mere i njihovim iskustvima.

Najveći delokrug rada Opštinske kancelarije za poljoprivredu odnosi se na izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta, koje se izdaje na licitaciji u svakoj katastarskoj opštini. Na koji način Vaša Opština kontroliše upotrebu ovog prirodnog resursa i kako obezbeđuje neophodna sredstva?

Opština Bečej raspolaže sa oko 10.000 ha državnog zemljista. Svo zemljište se raspoređuje po pravu prečeg zakupa i to na osnovu infrastructure oko 3.000 ha, a ostatak se raspodeljuje stočarima. Raspodelu zemljišta vrši Komisija za sastavljanje Godišnjeg programa uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Sredstva dobijena po ovoj osnovi po hektaru su propisana od strane Ministarstva i ne menjaju se kao u slučajevima kada se zemljište izdaje na licitaciji. Nakon raspodele zemljišta, stočari potpisuju ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede, uplaćuju iznos i ulaze u posed. Od tih sredstava naša opština dobija 40%. Nakon toga se pravi plan raspodele sredstava u zavisnosti od potreba u Opštini, i problema koji se nagomilavaju tokom godine, ili prethodnih godina. Najveći deo sredstava se ulaže u sanaciju i održavanje vodnih objekata koji su od ogromnog značaja za poljoprivredu i funkcionisanje sistema za navodnjavanje u ravnici. Sve usluge se nabavljaju sistemom javnih nabavki u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Na čemu se zasniva trogodišnja saradnja opštine Bečej i kompanije Victoria Logistic?

Saradnja je počela pre tri godine, a zasnovana je i na ličnom poznanstvu, gde smo zahvaljujući tome popričali o mogućnostima i značaju ove kompletne i kompleksne analize. Treba napomenuti da nikada do sada to nije rađeno, a siguran sam da mnoge opštine nisu to uradile niti jednom. S obzirom da kompanija Victoria Logistic ima mogućnost, i stučni kadar koji može da iznese ovaj zadatak, osmislili smo projektni zadatak koji je javno objavljen, pri čemu je ispoštovan Zakon o javnim nabavkama. S obzirom da se radi o kombinaciji agronomskih aktivnosti i hemijsko tehnoloških analiza, Victoria Logistic je uspela da bude najpovoljniji ponuđač. Prve godine nam je bilo komplikovano uskladiti parcele, lokacije i proizvođače, ali smo sada došli do situacije da koristimo GPS koordinate parcela i lociranje parcela sa izuzetnom tačnošću. To je znak da i naša saradnja evoluira u pozitivnom smeru. Što se tiče analiza, prikaza rezultata, rokova i komunikacije, treba samo reći da ne vidimo kako bismo mogli komunicirati na bolji način od ovog.

Kakva analiza je do sada rađena i koliko ona doprinosi upravo tom osvrtu na očuvanje zemljišta, bitnog prirodnog resursa i podizanja svesti o tome?

Mi smo radili analizu na ostatke pesticida u zemljištu i to na 400 različitih aktivnih materija. Svesni smo da poljoprivrednici samim tim što se radi analiza pričaju o tome da neko želi da kontroliše šta se na zemlji radi. Smatramo da je to domaćinsko ponašanje i da to treba svi da rade.

Da li ste zadovoljni dosadašnjim rezultatima dobijenih analiza, da li se oni dalje prosleđuju, ko ih kontroliše?

Do sada nismo imali parcele sa ostacima pesticida koji su toksični. Postojali su određeni uzorci gde su pesticidi registrovani, ali su bili ispod granice koja predstavlja donju granicu toksičnosti. Podatke smo predstavljali više puta lokalnim TV I radio stanicama.

Da li ćete i u narednim godinama nastaviti sa praćenjem i kontrolom državne zemlje koja se izdaje u zakup na ovaj način?

Svakako. Mislimo da je ovo odličan projekat, jer može da se iskoristi i za druge namene. Tu svakako mislimo o ekološkim projektima Opštine, prekograničnoj saradnji, ali i potencijalnim investitorima, kojima imamo da pokažemo dokumentaciju da smo stvarno ekološka Opština za razliku od onih koji o tome samo pričaju.

Bilten "Za našu zemlju", april 2015, broj 52