Analiza zemljišta — iskustva poljoprivrednih proizvođača

Punih pet godina Stručna služba Victoriam Logistic u svom časopisu Za našum zemlju, obrađuje temu Analize i uzorkovanja zemljišta. Pisali smo o neophodnosti, samom značaju, isplativosti I izvođenju ove agrotehničke mere. I dalje nastavljamo da obrađujemo ovu temu, ali iz drugog ugla, kroz iskustva proizvođača koji su već uradili analizu zemljišta.

Milan Plećić iz Valjevske Kamenice iznosi svoje utiske i iskustva o razlozima opredeljenja da uradi kvalitetno uzorkovanje i analizu zemljišta. On poručuje: „Kao poljoprivredni proizvođač smatram da je struka jako bitna ako želite da napredujete i napravite nešto više za sebe i druge. Za analizu zemljišta sam čuo od prijatelja koji se informisao o toj temi putem interneta na sajtu kompanije Victoria Logistic I informacija iz Stručne službe. Prvobitno, naša ideja je bila da sami uzmemo uzorke pomoću ašova koji su nam bili potrebni za analizu parcele na kojoj smo planirali da gajimo zdravu I organsku hranu za sopstvene potrebe.

S obzirom da smo malo znali na ovu temu, bila nam je potrebna stručna podrška. Obratili smo se Stručnoj službi Victoria Logistic i pored informacija o samom uzorkovanju zemljišta, prednostima automatske sonde i GPS sistema, dobili smo i stručne savete i smernice kakva nam je analiza potrebna, šta sve treba da ispitamo i preduzmemo. Upravo sve navedeno nas je opredelilo da ovaj posao prepustimo stručnim licima  i definitivno udaljilo od ideje da sami uzimamo uzorke ašovom.

Pošto smo imali u planu gajenje raznog voća i povrća, uradili smo uzorkovanje za potrebe kontrole plodnosti zemljišta na dubini od 0-30cm i 30-60 cm kao i kontrole prisutnosti opasnih i štetnih materija u zemljištu. Na osnovu dobijenih rezultata od Stručne službe Victroria Logistic dobili smo preporuke i sve savete za primenu stajnjaka i veštačkog đubriva za svaku biljnu vrstu koju smo imali u našim planovima proizvodnje.

Kroz prvu analizu smo se sami uverili koliko je važno ispitati zemljište od kojeg očekujete mnogo. Sama ideja zakupa novih parcela i razrade plana isplativosti određenih biljnih vrsta nas je opet uputila na odluku da radimo analizu zemljišta. Uzorkovali smo zemljište pre zakupa kako bi videli jednostavno rečeno ’’na čemu smo’’, sa kakvom zemljom bi raspolagali, što se tiče plodnosti. Na osnovu toga možemo doneti i zaključak o potrebnim ulaganjima odnosno isplativosti celokupnog posla. Savetujem poljoprivrednicima da urade analizu zemljišta jer će im se sigurno isplatiti“.

Sve potrebne informacije o Analizi zemljišta možete dobiti pozivanjem call centra na broj: 0800/333-330.

Bilten "Za našu zemlju", broj 51, mart 2017.