Zaštita salate u plasteničkoj proizvodnji

Stručna podrška: mr Gordana Forgić, PSS Sombor doo

Sa povećanjem spoljašne temperature veoma je teško održavati povoljne temperaturne uslove i relativnu vlažnost vazduha u plasteničkoj proizvodnji povrća. S obzirom da je u većini plastenika u toku proizvodnja salate, blitve i spanaća, zbog poremećaja mikroklimatskih uslova, ostvaruju se povoljni uslovi za pojavu i ostvarenje infekcije mnogim patogenima.

Obilaskom plastenika na području delovanja PSS Sombor, kod proizvođača salate evidentirani su simptomi koji su ukazivali da se radi o plamenjači koja može ugroziti proizvodnju salate u svim fazama razvoja biljaka i u svim ciklusima gajenja. Nakon berbe se obolele biljke kratko čuvaju.

Na listovima salate se javljaju krupne, uglaste pege, oivičene lisnim nervima u početku hlorotične, dok se sa donje strane lista, pri višoj vlažnosti vazduha, javlja obilna sporulacija gljive koja se uočava kao beličasta prevlaka. To su reproduktivni organi gljive. Plamenjaču salate prouzrokuje pseudogljiva Bremia lactucae poznata po tome što vrlo lako stvara nove, virulentnije patotipove, što otežava suzbijanje. Razvoju bolesti najviše odgovaraju temperature od 19 do 25°C i povišena vlaga (do 90%), a simptomi infekcije postaju vidljivi nakon 5-7 dana.

Zaštita salate od prouzrokovača plamenjače je dosta specifična jer se salata rano koristi za ishranu u svežem stanju i stoga zaštitu treba bazirati na preventivnim merama i izboru fungicida sa kratkom karencom.

Vrlo je važno da proizvođači uzorke sa simptomima bolesti na salati donesu kako bi se sa sigurnošću utvrdilo da li se radi o ovom patogenu, jer proizvođači često simptome plamenjače poistovećuju sa sivom i belom truleži salate za čije suzbijanje se koriste sasvim drugi fungicidi.

Osnovna mera zaštite u ovom periodu jeste dobro provetravanje plastenika, snižavanje vlažnosti zemljišta i relativne vlažnosti vazduha što se postiže optimalnim sklopom setve - veće rastojanje u redu i između redova, što doprinosi boljem provetravanju i sprečavanju širenje patogena dodirivanjem biljaka.

Azot koristiti u minimalnim količinama i uklanjati obolele biljke salate i biljne ostatke između dve setve. Ukoliko se mora uraditi hemijsko suzbijanje patogena, primenjuje se fungicid na bazi aktivne materije azoksistrobilurin u konc.0.075%, na bazi fosetil amuminijuma u konc.0,25% kao i fungicidi na bazi propineba.

SVIM POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA POSEBNA NAPOMENA DA JE VEOMA VAŽNO VODITI RAČUNA O KARENCI FUNGICIDA!

Bilten "Za našu zemlju", novembar 2016, broj 47.