NIN Fokus konferencija o budućnosti srpske poljoprivrede

NIN Fokus konferencija „Budućnost srpske poljoprivrede“ održana je 29. februara u Privrednoj komori Srbije. Skup je otvorila Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, i tom prilikom poručila da, iako tranzicioni period u poljoprivredi dugo traje, Srbija u narednim godinama može dobro da se pripremi kako bi domaći poljoprivrednici bili konkurentni sa proizvođačima u Evropi, kao i da će im resorno ministarstvo pružiti snažnu podršku u tom procesu.

Ministarka je napomenula je da je 2014. godine usvojena Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja za desetogodišnji period, i da su u njoj jasno definisani cilјevi i prioriteti, kao i da su pripremlјeni višegodišnji nacionalni programi sa merama komplementarnim IPARD merama. „Verujemo da ćemo kroz njihovu implementaciju, i implementaciju IPARD programa, uspeti da pomognemo srpskoj polјoprivredi i selјaku da se dobro pripremi za onaj period kada će zajednička polјoprivredna politika EU u potpunosti biti implementirana i u Srbiji“, izjavila je Snežana Bogosavljević Bošković.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Danilo Golubović, kao jedan od važnih ciljeva izdvojio je podsticanje investicija, jer se u praksi pokazalo da one daju najbolje efekte.

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU, Tanja Miščević, istakla je da se u pregovorima sa Evropskom unijom o poljoprivredi posebna pažnja posvećuje zaštiti srpskih interesa, a da će akcioni plan biti završen sledećeg meseca.

Šef odseka za ekonomiju Delegacije EU u Srbiji, Frejk Janmat, podsetio je da Srbija vrlo uspešno primenjuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, i da je od 2009. godine imala postepenu liberalizaciju trgovine polјoprivredno-prehrambenim proizvodima. Dodao je da su skrining izveštaji za poglavlјa o polјoprivredi usvojeni, kao i da je akcioni plan usaglašen sa evropskom regulativom.

Potpredsednik Privredne komore Srbije, Miroslav Miletić, izjavio je da, iako Srbija ostvaruje suficit u poljoprivrednoj trgovinskoj razmeni, da bi taj odnos bio još povoljniji kada bi u strukturi izvoza bilo više finalnih proizvoda, a u uvozu samo ono što je neophodno za reprodukcioni lanac. Prema podacima PKS, ukupna vrednost poljoprivredne proizvodnje u Srbiji iznosi oko 6,6 milijardi dolara, a ovaj sektor učestvuje sa 10 odsto u bruto domaćem proizvodu i zapošljava 20 odsto od ukupnog broja zaposlenog stanovništva.