Zaštita krompira od žičara i bela noga krompira

Stručna podrška: mr Gordana Forgić, stručni konsultant u zaštiti bilja Sombor, internet stranica www. agrolekar.rs

Žičari kao zemljišne štetočine značajni su u proizvodnji krompira i svojim ubušivanjem u formirane krtole smanjuju njegovu tržišnu vrednost, a često takav krompir i nije za upotrebu.

Problem žičara u proizvodnji krompira u prvom delu vegetacije, uspešno se može rešiti primenom zemljišnih insekticida ili tretiranjem krtola krompira insekticidom Prestige 290 FS (1l/t krompira) pre sadnje. Preparat ima insekticidno-fungicidno delovanje i suzbija žičare kao i nadzemne štetočine krompira, poput prve generacije krompirove zlatice i vašiju. Fungicidno delovanje ovog preparata ogleda se u suzbijanju prouzrokovača bele noge krompira (Rhizoctonia solani) koje je veoma značajno oboljenje krompira, a javlja se od nicanja useva pa sve do kraja vegetacije pre svega kao posledica korišćenja zaraženih krtola krompira u sadnji.

Tretirano seme krompira navedenim insekticidom se ne može koristiti za proizvodnju mladog krompira i na njivi mora jasno biti označen deo površine koji će biti za upotrebu kao mladi krompir, a koji deo površine se ostavlja za jesenju potrošnju.

Žičari mogu praviti velike štete u krompiru u drugom delu vegetacije, tokom avgusta meseca kada vertikalno migriraju, a rezidualno delovanje insekticida primenjenih prilikom sadnje je prošlo. Štete nastaju kao posledica ubušivanja žičara u krtole pravljenjem mnogobrojnih rupica i kanala u unutrašnjosti krtola čiji sočni sadržaj je odličan mamac za ove štetočine. Oštećenja na krtolama predstavljaju ulazna vrata za mnoge patogene koji dovode do truljenja krtola, naročito u uslovima navodnjavanja.

“BELA NOGA” KROMPIRA (Rhizoctonia solani)

Značajno oboljenje krompira koje se javlja od samog nicanja useva pa sve do kraja vegetacije krompira, pre svega kao posledica korišćenja zaraženih krtola za sadnju krompira ili usled nepoštovanje plodoreda. Izvor zaraze su oboleli gomolji posle vađenja prošlogodišnjeg krompira.

Simptomi oboljenja se javljaju na prizemnom delu stabla u vidu truljenja tkiva stabla, a u vlažnim uslovima pojavljuje se beličasta navlaka zbog čega je bolest i dobila ime “bela noga”. Karakterističan simptom bolesti jeste formiranje sitnih, vazdušnih krtola u pazuhu lastara, zelene ili crvenkaste boje. Listovi zaraženih biljaka krompira postaju debeli i proređeni, uvijeni naviše i dobijaju ružičasto, purpurnu boju.

Patogen Rhizoctonia solani ima veoma širok spektar domaćina, jer pored krompira napada i šećernu repu, kupus, mrkvu, celer, krastavac, plavi patlidžan, salatu, dinju, luk, papriku, soju, spanać, tikvu i paradajz.

Na površini zrelih, zaraženih krtola, mogu se zapaziti brojna tamno,braon telašca za prezimljavanje i vidu sklerocija. Ove sklerocije, trajne spore, klijaju u proleće u povoljnim uslovima i vrše infekciju biljaka kroz rane. Gljiva može neograničeno dugo da preživljava u zemljištu na biljnim ostacima.

Za sadnju je potrebno uvek koristiti zdravo, sertifikovano seme. Uslovi koji favorizuju bolest su visoka vlaga, niska temperatura zemljišta, visoka plodnost zemljišta i neutralna do kisela pH reakcija zemljišta. Obavezno izbegavati sadnju krtola krompira u hladna, vlažna zemljišta. Plodored je takođe korisna mera u prevenciji pojave ove kao i drugih bolesti krompira. Potrebno je vaditi krtole odmah po sazrevanju, da bi se na taj način redukovao broj sklerocija koje se razvijaju na krtolama.

Važno je znati da se bolest ne može suzbijati kasnijom primenom fungicida prskanjem cime krompira.

Bilten "Za našu zemlju", broj 75, mart 2019.