Robot za uništavanje korova smanjuje upotrebu herbicida za 20 puta

Robot uz pomoć veštačke inteligencije i solarnog pogona može se samostalno kretati kroz polje, detektovati korov i onda ga ciljano, sa manjom upotrebom herbicida tretirati i tako smanjiti ukupnu potrošnju herbicida za čak 20 puta.

Uticaj poljoprivrede na životnu sredinu je veliki, a klimatske promene i sve nepogode koje sa sobom donose, zahtevaju hitna i pametna rešenja kako bi se taj uticaj smanjio. Jedno od takvih rešenja je robot za uništavanje korova, poput ovog koji je napravila kompanija EcoRobotix, a uz podršku evropskih investitora kao što su Capagro i BASF Venture Capital.

Ovaj robot uz pomoć veštačke inteligencije i solarnog pogona može se samostalno kretati kroz polje, detektovati korov i onda ga ciljano, sa manjom upotrebom herbicida tretirati i tako smanjiti ukupnu upotrebu herbicida za čak 20 puta.

U kompaniji EcoRobotix kažu kako žele pomoći poljoprivrednicima da proizvedu zdraviju hranu te doprineti poljoprivredi da čuva životnu sredinu, zemljište i vodne resurse upotrebljavajući minimalnu količinu energije.

I veliki proizvođači poljoprivredne mehanizacije, kao što je kompanija John Deere takođe ulažu u pametnu tehnologiju. Prošle su godine uložili u tehnologiju pod nazivom “See & Spray” koja istovremeno uočava i prska korov i đubri gajeni usev. Na ovaj se način rešavaju ključna pitanja u poljoprivredi, uključujući pitanje održivosti, smanjenja upotrebe hemijskih sredstava, nedostatka radne snage i korišćenja podataka kako bi se omogućila preciznija i produktivnija proizvodnja useva.

Verujemo da će u budućnosti biti sve više pametnih rešenja za očuvanje životne sredine, zdravlja ljudi i na kraju uspešnosti poljoprivrede.

____________________________________________________

izvor: Maja Celing Celić, Pametna poljoprivreda - portal Agroklub

Bilten "Za našu zemlju", broj 75, mart 2019.