Nova sezona – novi proizvodi za profesionalnu zaštitu bilja

Stručna podrška: dipl.inž. Slavoljub Birvalski, regionalni menadžer prodaje za Vojvodinu, Belchim doo Beograd

Od svog osnivanja u Srbiji, glavna karakteristika kompanije Belchim Crop Protection je da iz godine u godinu nudi nova rešenja u zaštiti bilja kako bi svim poljoprivrednim proizvođačima omogućila da se izbore sa predstojećim, novim izazovima u oblasti zaštite bilja. Tako je i ove sezone, gde su spremna neka nova rešenja za suzbijanje bolesti, štetočina i korova.

Pšenicu nakon izlaska iz perioda zimskog mirovanja očekuje intenzivan rast i razvoj, a ono što je može zaustaviti na tom putu su svakako bolesti.

Novina u paleti Belchim Crop Protection je fungicid Buzz Ultra DF na bazi aktivne materije tebukonazol 700g/kg, koja je proverena i dokazano efikasna aktivna materija za prvi tretman pšenice i suzbijanje bolesti lista.

Kada govorimo o zaštitu klasa strnih žita od pre svega Fusarium vrsta, preporuka za njegovo suzbijanje fungicid Sirena na bazi aktivne materije metkonazol60g/l. Fungicid Sirena je upravo signal za proizvođače da pregledaju polja pod pšenicom i izvrše preventivni tretman protiv fuzarioza u dozi primene od 1,2 – 1,5 l/ha, kako bi se obezbedilo zrno dobre nalivenosti i očekivane hektolitarske masa kao i ostalih kvalitativnih osobina (protein, gluten..).

Soja kod mnogih proizvođača, polako ali sigurno, postaje naša vodeća ratarska biljna vrsta, a samom tom činjenicom zaštiti od korova treba pristupiti ozbiljno i odgovorno.

Herbicid Deluge na bazi aktivne materije S – metolahlor 960 g/l, za korišćenje posle setve a pre nicanja, obezbeđuje soji siguran start, bez prisustva uskolisnih korova. Posebno efikasno u suzbijanju širokog spektra ravnih i širokolisnih korova, pokazala je kombinacija dva herbicida u isto vreme (posle setve, a pre nicanja) Proman u dozi primene od 3 l/ha uz Deluge 1 l/ha ne samo u soji već i u suncokretu.

U drugom delu vegetacije, usevima soje i suncokreta, veliki problem zadaju divlji sirak pre svega iz rizoma kao i muharike.

Herbicid Grasser na bazi kvizalofop – p – etil 100 g/l, jedna je od novina u našoj ponudi. Zahvaljujući svom mehanizmu delovanja i SMART formulaciji, izuzetno brzo ulazi u sistem sprovodnih sudova biljke i deluje tako da korovi 24 časa posle primene, počinju da gube trku u usevima soje, suncokreta, povrća. Preporučena doza herbicida Grasser je 1 l/ha.

Ukoliko dođe do pojave štetnih insekata na ratarskim ili povrtarskim biljnim vrstama potrebno je brzo reagovati. Upravo Insekticid Scatto na bazi deltametrina 25 g/l, ima izuzetno jak „knock down” efekat, pa sve ono što može da ugrozi proizvodnju, u periodu od sat vremena više neće biti problem. Doza primena je, u zavisnosti od biljne vrste, od 0,2–0,5 l/ha.

 

Sa Vama do cilja, Belchim crop protection tim.

Bilten "Za našu zemlju", broj 74, februar 2019.