Iskustva u suzbijanju korova u soji

Stručna podrška: BcS Siniša Šišić, tehnička podrška za deo Srema, Mačvu, Kolubaru i Republiku Srpsku, Basf Srbija d.o.o.

Nežna, osetljivog cveta, sporijeg rasta - soja je biljka koju nije lako zaštititi. Za pravilnu zaštitu soje potrebno je znanje, veština i umeće. Pokušaćemo da vam prenesemo nekoliko praktičnih saveta kako bi ovaj komplikovan posao pojednostavili.

Svaka godina je specifična za sebe i svaka nam podari novi izazov kada je proizvodnja u pitanju. Mnogo naših proizvođača pokušava da minimalizuje troškove izbegavanjem osnovnog tretmana posle setve, a pre nicanja soje. Naravno, nekad to bude jako dobra odluka, ako je proleće suvo i ako nema kiše posle setve soje, ali 2017. godina, pokazala nam je sasvim suprotnu sliku. Posle setve soje u 2017. godini imali smo 2-3 kiše koje su pomogle i soji, a i korovima da izniknu. Potom je usledilo zahlađenje koje je soju šokiralo i stopiralo, a korovi su se i dalje razvijali - priznaćemo ne tako brzo kao da je normalno vreme ali su prolazili kroz svoje razvojne faze, a da ih nismo mogli tretirati sa proizvodima koji deluju preko lista, jer svi ti proizvodi imaju mnogo manju efikasnost na nižim temperaturama. Upravo zbog toga je mnogo sigurnije i jednostavnije odraditi tretman posle setve a pre nicanja soje - preem tretman i na taj način odložiti nicanje korova koji znaju da budu veliki problem ako prerastu. Samo četiri korova postaju opasni neprijatelji i soji i nama ako se ne suzbiju na vreme: pepeljuga (Chenopodium spp.), ambrozija (Ambrosia artemisifolia), štir (Amaranthus spp.), i lipica (Abutilon theophasti).

Slika 1: Ambrozija u usevu soje  

            

 Slika 2: Pepeljuga u usevu soje                               

To su četiri velika izazova kada je proizvodnja soje u pitanju, a jedna dokazano dobra kombinacija kada je suzbijanje ovih, ali i ostalih korova koji niču iz semena u pitanju, jeste dobro poznati BASF-ov proizvod Frontier(R) Super, upotrebljen u kombinaciji sa proizvodima na bazi aktivne materije metribuzin. Preporuka je da se radi sa 1 l/ha preparata Frontier (R) Super uz dodatak 350 grama metribuzina. Ko god Vam obeća da će se sa ovakvim jednim prskanjem rešiti problemi u soji, nemojte verovati. Ono što svake godine pokušavamo da objasnimo našim poljoprivrednim proizvođačima je da se moraju ispuniti neki uslovi kako bi zemljišni herbicidi „uradili“ posao.

Slika 3: Razlika između tretiranog (Frontier® Super + metribuzin) i netretiranog dela

Prvi uslov je da zemljište mora biti dobro pripremljeno bez grudvica većih od 2-3 cm u prečniku, i drugi uslov, možda i najvažniji je da posle tretmana sa ovom kombinacijom padne 8-10 litara kiše po metru kvadratnom kako bi se preparat aktivirao. U tom slučaju je sigurno da će zemljišni preparat odraditi posao sa efikasnošću od 80-90%, i da će pomoći da korovi ne niču u isto vreme kada i soja, te će ostaviti više vremena za naredni tretman.

Potrebno je napomenuti da će u slučaju pada temperature i velikih padavina soja ući u prolaznu fitotoksiju koja nema uticaja na prinos te će se to stanje zadržati dok ponovo ne dođe do lepšeg i stabilnijeg vremena. Da bi se gore pomenuti korovi stavili pod kontrolu, ovo je jedna od najuspešnijih kombinacija na našem tržištu. Ono što izdvaja ovu kombinaciju u odnosu na sve druge je i izvrsno delovanje na sirak iz semena, te tako da sa ovim tretmanom i ovaj korov stavljamo pod kontrolu.

Prskanje posle setve a pre nicanja korova je osnova odnosno, pravi način kojim se vodi računa o soji, ali ponekad nije dovoljna. To je samo prvi korak.

Sa sojom, hteli mi to ili ne, ujedno niču i korovi. Svi oni koji urade tretman posle setve a pre nicanja soje u ovom periodu mogu malo mirnije da rade ostale poslove, kao što su tretmani kukuruza, pšenice, suncokreta ili šećerne repe. Oni koji nisu uradili taj osnovni, zemljišni tretman moraju biti na oprezu. Prskanje soje protiv širokolisnih korova je najbolje podeliti u dva puta. Ovako se mnogo bolje kontrolišu korovi koji niču non stop, kao što su ambrozija i pepeljuga.

BASF je pre par godina na tržište plasirao jedan novi proizvod koji ima širok spektar delovanja na širokolisne korove - Corum(R), a ujedno je i najnežniji, visoko selektivan za soju. U tih par godina koliko se Corum(R) nalazi na tržištu, Corum(R) je postao standard kada je u pitanju zaštita soje od najtvrdokornijih korova kao što su ambrozija, pepeljuga, čičak, itd.

Prvo prskanje soje se radi kada su korovi - ambrozija i pepeljuga visine između 2-3 cm. Ovo predstavlja jedan od najvažnijih trikova kada je zaštita soje u pitanju. Ne sme se dugo čekati.

Kada je soja u pitanju ne možemo čekati nicanje svih korova ili da soja razvije prvu trolisku, tretman podesimo na osnovu rasta korova i u tom trenutku ne gledamo porast soje. Tretman se radi sa herbicidom Corum(R) u količini od 1 l/ha uz okvašivač Dash(R) od 0,5 l/ha. Ovo prskanje određuje da li će soja u žetvi biti čista ili „prljava“.

Drugi tretman soje dolazi za dve do tri nedelje od prvog. Pravo vreme tretmana opet diktiraju korovi. Prskanje se radi kada nikne novi talas korova tj. čekamo ih ponovo do 2-3cm visine. Ako je sušna godina vreme između prskanja je i tri nedelje, a ako je kišna godina prskanje će nam doći za nekih 10-ak dana. Ono što se ne sme uzeti zdravo za gotovo je da se tretmani ne rade na dve sedmice, nego da pratimo korove i prirodu. Drugo prskanje se ponovi Corum(R)-om u kolčini od 1 l/ha + Dash(R) 0,5l/ha.

Slika 4: Tretman u dvokeratnoj primeni herbicida Corum® + Dash®

Ono što je sigurno je da mi ne možemo da planiramo bilo šta kada je poljoprivredna proizvodnja u pitanju. Jer u poljoprivredi je poput izreke poznatog reditelja Vudi Alena: ,,Ako hoćeš da nasmeješ Boga, samo mu reci svoje planove”. I prethodne godine se ta rečenica pokazala kao prilično tačna, jer svi smo očekivali još jednu vrhunsku godinu za soju, a dobili smo samo godinu. Poljoprivredna proizvodnja je takva da ne možemo i ne smemo planirati poteze unapred nego raditi kako data situacija to traži od nas.

Bilten "Za našu zemlju", broj 64, april 2018.