Evropski kvalitet proizvodnje u profesionalnoj zaštiti bilja

Stručna podrška: dipl. inž. Vladimir Dapčević, tehnička i prodajna podrška za centralnu Vojvodinu, Belchim doo, Beograd

Lepo vreme izmamilo je poljoprivrednike na njive, a kako stvari stoje prolećni radovi će ove godine početi nešto ranije. Kompanija Belchim Crop Protection će kao i svake godine pružiti profesionalnu podršku u segmentu zaštite bilja, i na tržištu Srbije ponuditi nova i efikasna rešenja za izazove koji nam predstoje.

Na pragu smo još jedne prolećne setve koja počinje “kraljicom ratarskih useva“- šećernom repom. Upravo zbog činjenice da se seje rano u proleće, da dugo i sporo niče, da kasno zatvara sklop, potrebno je posvetiti posebnu pažnju suzbijanju korova.

U okviru SUGAR PRO strategije, kompanija Belchim Crop Protection preporučuje herbicid Glotron na bazi aktivne materije metamitron 700 g/kg. Ovaj preparat se primarno usvaja preko korena a delom i preko lisne mase, a kao rezultat javlja se hloroza i žućenje oboda lista korovskih biljaka. Unapređena SMART formulacija čini Glotron visoko selektivnim na šećernu repu, a u isto vreme visoko efikasnim na dominantne širokolisne korove.

Nakon setve soje i suncokreta, prvi ozbiljan zadatak je smanjiti konkurenciju korova u početnim fazama razvoja i obezbediti pravilan sklop useva. Za tu namenu, koriste se pre-em ili zemljišni herbicidi koji se primenjuju posle setve, a pre nicanja useva. Uspešan pre-em tretman „nosi“ 70% od ukupne populacije korova na parceli što olakšava kasnije prskanje korova na „zeleno“.

Proman je novi zemljišni herbicid namenjen suzbijanju jednogodišnjih širokolisnih i nekih uskolisnih korova u usevima soje i suncokreta. Količina primene od 3 lit/ha obezbeđuje “čisto“ nicanje i bezbedan početni porast useva, a istovremeno olakšanu korektivnu zaštituu kasnijim fazama razvoja uz korišćenje nižih doza herbicida u post-em primeni. Kao podrška u zemljišnom delovanju i proširenju spektra suzbijanja korova, preporuka je da se primeni herbicid Deluge na bazi aktivne materije S-metolahlor 960 g/l. Preporuka za primenu PRO START tehnologije koja obuhvata kombinaciju preparata Proman u količini 3 l/ha i Deluge 1 l/ha.

Toplo vreme i izlazak iz zimskog mirovanja uslovljavaju intenzivan rast i razvoj pšenice, a u tom periodu je od izuzetne važnosti pravovremena primena fungicida protiv najznačajnijih bolesti lista. Prvo prskanje pšenice veoma je važno jer sprečava dalji razvoj bolesti i infekciju novih listova. Za ovu namenu postoji stabilno i ekonomično rešenje – fungicid Bounty na bazi aktivne materije tebukonazol 430 g/l. Količina primene od 0,5-0,6 l/ha pruža efikasno suzbijanje bolesti lista i očuvanje lisne mase (lista zastavičara) koja nosi 80% prinosa.

Bilten "Za našu zemlju", broj 75, mart 2019.