Svetska berzanska kretanja

Stručna podrška: Željko Nikolić, direktor sektora trgovine finansijskim derivatima i Marko Mrkić, saradnik u ovom sektoru Victoria Group

Još jedan mesec je protekao uz toplo-hladnu američku politiku prema Kini, što cene soje i dalje drži ispod 300 evra/t na berzi u Čikagu. Do konkretnog pomaka u pregovorima između dve ekonomske supersile i dalje nije došlo, ali je predsednik Tramp pomerio rok za završetak pregovora sa 1.marta, kada je trebalo da dođe do povećanja carina na kinesku robu sa 10% na 25%. Novi rok do kada mora da se postigne dogovor nije postavljen, ali se očekuje da će do razrešenja doći do kraja marta, kada bi dva predsednika trebalo da se sretnu. Da podsetimo, Tramp je izjavio početkom godine da neće doći do konačnog dogovora dok se on i kineski predsednik Si ne sastanu. U međuvremenu, tokom februara je bilo dosta izjava sa obe strane da pregovori idu u dobrom pravcu i da je verovatno da će se postići dogovor u skorijoj budućnosti.

Usled ovakvih vesti i pozitivnih očekivanja tržista oko ishoda pregovora, došlo je do oporavka cena soje u prethodnom periodu sa 255 evra/t tokom leta do 300 evra/t tokom februara, ali sa druge strane, skeptičnost zbog dugog trajanja pregovora drži cene od daljeg skoka. Takođe se postavlja pitanje kakav će dogovor biti? Da li će biti toliko povoljan za američku soju i koje količine će Kina da uveze? Kina je 22. februara objavila da ima nameru da kupi 10 miliona tona američke soje, ali od tada nema nikakve potvrde ove kupovine.

Američke kompanije su od početka sezone prodale 39 miliona tona soje za izvoz, u poređenju sa 45,5 miliona tona u isto vreme prošle godine. Za celu sezonu očekivanje je da će izvesti 51 milion tona, a do sada su izvezli samo 25,5 miliona tona naspram 38 miliona tona u isto vreme prošle sezone. Sama Kina je do sada kupila ukupno 9 miliona tona američke soje u odnosu na 26,5 miliona tona koliko je kupljeno u isto vreme prošle godine. I pored pozitivnog trgovinskog dogovora, ostaje pitanje da li će kineska tražnja dodatno skočiti i dostići prošlogodišnji nivo, kao i da li će doći do smanjenja rekordnih američkih zaliha od 25 miliona tona soje koliko se očekuju na kraju ove sezone? Treba imati u vidu da su zalihe soje u SAD na kraju prošle sezone bile 12 miliona tona.

Procene brazilskog roda soje su smanjene na oko 112-117 miliona tona sa inicijalne procene od 125-130 miliona tona početkom sezone, ispod prošlogodišnjeg roda od 120 miliona tona. Ovaj faktor vuče cene soje u plus, dok očekivanje za oko 18 miliona tona većeg roda soje 2018/19 u Argentini vuče cene dole. Argentina očekuje rod 2018/19 od oko 55 miliona tona, iznad 37,5 miliona tona prošle sezone, kada je rod podbacio usled vremenskih neprilika.

Proleće donosi i nova pitanja oko veličine roda soje u Južnoj Americi gde se žetva privodi kraju, kao i veličine predstojeće američke setve. Prema poslednjim procenama američki farmeri bi mogli da smanje setvu soje za 1,7 miliona ha i da je zaseju na 34,4 miliona ha u odnosu na prošlogodišnjih 36,1 miliona hektara.

Bilten "Za našu zemlju", broj 75, mart 2019.