Svetska berzanska kretanja

Stručna podrška: Željko Nikolić, direktor sektora trgovine finansijskim derivatima i Marko Mrkić, saradnik u ovom sektoru Victoria Group

Pregovori Amerike i Kine napreduju u dobrom pravcu, ili kako je izjavio Tramp „sa dobrim namerama i u dobrom duhu”. Da podsetimo, Tramp je postavio ultimatum da ukoliko se ne postigne trgovinski dogovor između SAD i Kine do 1. marta, da će SAD da povećaju tarife na kinesku robu sa postojećih 10% na 25%.

Krajem januara, kineska delegacija sa vicepremijerom na čelu, posetila je Ameriku i izjavila da će kupiti dodatnih 5 miliona tona američke soje, što bi značilo da će da kupe ukupno 10 miliona t od kako su se predsednici Si i Tramp sastali u Argentini krajem novembra. Kina je do sada kupila 8,8 miliona tona SAD soje od tih planiranih 10 miliona tona. Tokom prošle sezone Kina je uvezla 35 miliona tona soje iz SAD. Tramp je takođe izjavio da neće doći do konačnog dogovora dok se „on i njegov prijatelj Si” ne sastanu i ne utanače neka bitna pitanja. Očekuje se da će se sastati krajem februara.

Cena soje je u protekla dva meseca bila u usponu zbog pozitivnog sentimenta usled očekivanja poboljšanja odnosa Kine i Amerike, kao i smanjenih procena brazilskog roda soje od strane analitičkih kuća. Zbog suvog vremena u Brazilu od sredine decembra, smanjila su se očekivanja za prosečne prinose i procena roda soje.

Procene brazilskog roda se sada kreću oko 112–119 miliona tona, dok su početkom sezone bile oko 125–130 miliona tona. Brazil je prošle sezone imao rod od 120 miliona tona. Sa druge strane, brz napredak brazilskog roda soje vuče cene dole, zbog očekivanja bržeg pristizanja velikih količina robe na tržište.

U Argentini se očekuje rod soje od oko 55 miliona tona (neke analitičke kuće ga čak procenjuju i na 60 miliona tona). Ovo je znatno iznad 37 miliona tona koje je proizvela prošle sezone, kada je rod podbacio usled loših vremenskih uslova, tj. suše. Tržište se nada da će povećanje argentinskog roda nadomestiti manjak na južnoameričkom tržištu koji bi mogao da se pojavi usled nešto manjeg brazilskog roda.

Tržište je bilo uskraćeno za vesti i izveštaje od strane Ministarstva poljoprivrede SAD (USDA) više od mesec dana zbog delimičnog prestanka rada vlade SAD koje je usledilo 22. decembra usled ne postizanja dogovora u Kongresu SAD povodom budžeta za narednu godinu. Zbog toga nije izašao ni mesečni USDA izveštaj o svetskim bilansima, koji je glavni reper za kretanja cena na CBOT.

Nakon 35 dana delimične obustave rada vlade SAD, 25.januara 2019. godine, Tramp je potpisao ukaz kojim je ponovo pustio u rad Vladu. Nakon početka rada Vlade, Ministarstvo poljoprivrede je počelo ponovo da objavljuje nedeljne podatke i objavilo da će mesečni izveštaj o svetskim bilansima izaći kada je i planiran 8. februara. Tržište željno iščekuje objavu mesečnog izveštaja nakon što je prošlog meseca bilo uskraćeno za ove bitne informacije.

Bilten "Za našu zemlju", broj 74, februar 2019.