Svetska berzanska kretanja

Stručna podrška: Željko Nikolić, direktor sektora trgovine finansijskim derivatima i Marko Mrkić, saradnik u ovom sektoru Victoria Group

Razmirice u trgovinskim odnosima između dve najveće svetske ekonomije, američke i kineske, ulaze u šesti mesec, što se značajno odražava na kretanje cene soje na svetskom tržištu.

Američka administracija je i dalje tvrdog stava za uvođenjem dodatnih carina na celokupan uvoz kineske robe od preko 500 milijardi dolara godišnje.

Kina i dalje ne pristupa kupovinama US soje, već ima nameru da u novoj sezoni 2018/19. smanji uvoz US soje na ispod 1 milion tona (protekle sezone su uvezli 28 miliona tona soje iz SAD) i zameni je sojom sa drugih destinacija. Najviše je okrenuta brazilskoj soji, zbog čega brazilski farmer planiraju povećanje setvenih površina pod sojom u narednoj sezoni na rekordnih 35,9 miliona hektara.

Soja na berzi u Čikagu od juna meseca ne uspeva da preskoči cenu od 300 evra po toni, već se trguje ispod ovog nivoa, u rasponu 255-285 evra, što je desetogodišnji minimum. Ovako niskom nivou cene soje, doprinelo je i izuzetno povoljno vreme u SAD, gde se očekuje rekordan rod soje od blizu 130 miliona tona, u odnosu na prošlogodišnjih 119,5 miliona tona. Žetva novog roda soje u SAD je na samom početku, što sezonski pritiska cene dole. Tržište čeka prve rezultate žetve, koji bi trebali da potvrde očekivanja rekordnog roda američke soje. Rekordan rod soje u SAD doprinosi povećanju zaliha soje, kako u SAD, tako i ukupnih svetskih zaliha na rekordan nivo, što dodatno pritiska cenu soje na dole. Svetske zalihe soje će po prvi put na kraju ove sezone premašiti 100 miliona tona.

Cena pšenice se spustila sa trogodišnjeg maksimuma gde je bila tokom leta izazvana slabijim rodom u EU i Crnomorskoj regiji. I pored slabijeg roda pšenice u regionu Crnog mora, Rusija je dominantan izvoznik na međunarodnom tržištu i planira izvoz od 30 miliona tona pšenice, što u ovom trenutku zadovoljava potrebe tržišta i drži cenu pšenice na nižem nivou od očekivanog.

Bilten "Za našu zemlju", broj 69, septembar 2018.