Profesionalna zaštita uljane repice

Stručna podrška: dipl.inž. Vladimir Vasojević, direktor prodaje i marketinga za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju, Belchim crop protection

Leto je na samom izmaku, bliži nam se početak još jedne proizvodnje jer setva uljane repice je na nekim terenima u toku, a na nekim će uskoro.

Ova uljarica iz godine u godinu osvaja naša polja i postaje sve značanija biljna vrsta u plodoredu. Zbog svih tih činjenica proizvodnju uljane repice treba shvatiti kao ozbiljan posao, a samim tim i njenoj zaštiti pristupiti maksimalno odgovorno. Belchim kao i do sada uvek ima spremna rešenja.

Rapsan plus preparat na bazi aktivnih materija metazahlor 333 g/l + kvinmerak 83 g/l, je novi herbicid koji na tržište Srbije stiže iz Belgije. Nakon što je imao izvrsne rezultate u suzbijanju uskolisnih i širokolisnih korova u zemljama regiona (Nemačka, Mađarska) i naši poljoprivredni proizvođači sada imaju pravo rešenje za suzbijanje korova.

Rapsan plus se primenjuje se posle setve, a pre nicanja useva ili nakon nicanja uljane repice do faze 3 prava lista. Kombinacijom dve aktivne materije postiže se širok spektar delovanja u prvom redu na najdominantnije i korove koji ozbiljno prete usevu repice, poput gorušice (Sinapis arvensis) i bulka (Papaver rhoes). Doza primene je od 2-2,25 l/ha. Dvostrukim mehanizmom delovanja na korove, učinićemo da posao prođe vrlo lako, a bez štetnih posledica po gajenu biljku. Posebno je značajno da korovi nestanu na samom početku vegetacije jer samo tako možemo očekivati i maksimalne prinose.

Kada repica nikne, važno je sprečiti i njeno preterano izduživanje (regulacija rasta) kako bi spremna ušla u zimu, a zaštiti je od bolesti. Fungicidi na bazi dobro poznate aktivne materije tebukonazol u tečnom stanju Bounty (tebukonazol 430 g/l) i u obliku unapređenih granula Buzz ultra DF su već odavno u planovima zaštite svih ozbiljnih proizvođača u Evropi, jer su se u godinama unazad dokazali kao vodeći proizvodi za ove namene. Najefikasnija primena je u jesen ili na proleće. Profesionalnim proizvođačima uljane repice u ponudi je i fungicid nove generacije Sirena, sa aktivnom materijom metkonazol.

Ukoliko usled tople jeseni dođe do napada buvača insekticid Sumi Alpha na bazi aktivne materije esfenvalerat 50 g/l u dozi od 0,2 l/ha “čisti” ove štetočine sa polja brzo i efikasno.

Uspeh nikada ne dolazi sam, uz kompaniju Belchim crop protection je mnogo lakše.

 

Bilten "Za našu zemlju", broj 80, 2019. godina.