Profesionalna zaštita strnih žita

Stručna podrška: dipl.inž. Bojan Stanojković, tehnička i prodajna podrška- Srem, Južni Banat, Belchim Crop Protection

Strna žita su konačno tokom februara i početkom marta meseca, na većini područja u našoj zemlji dobila željno očekivani beli pokrivač i hladnije vreme koje im je pružilo mogućnost da na kratko fizološki predahnu. Uz relativno blagu zimu, sa ovim kratkim hladnim talasom, može se očekivati da će ove godine pritisak bolesti u svim strnim žitima biti značajniji.

Čim vremenski uslovi dozvole, kao i sa dolaskom toplijeg vremena treba uraditi prvi i najbitniji tretman za suzbijanje bolesti lista odnosno prouzrokovača pepelnice, sive pegavosti lista, žute i braon rđe. Poljoprivredni proizvođači imaju na raspologanju veliki broj fungicida na tržištu i stoga treba voditi računa prilikom izbora najkompletnijeg, optimalnog rešenja sa ekonomičnim ulaganjem za ostvarenje dobrog prinosa i dobre kalkulacije.

Već četvrte godina za redom kompanija Belchim Crop Protection u svojoj profesionalnoj zaštiti strnih žita pod imenom CerelPro™ uspešno preporučuje fungicid BOUNTY® na bazi aktivne materije tebukonazol 430g/l. Ovo je sistemični fungicid sa preventivnim, kurativnim i eradikativnim (produženim) delovanjem. Jedinstvena koncentrovana formulacija ovog fungicida, doprinosi njegovoj širokoj primeni i predstavlja temelj u zaštiti useva pšenice i ječma za stabilan prinos i kvalitetan rod. Doza primene fungicida je od 0,5-0,6l/ha, dok je vreme primene od početka bokorenja pa sve do klasanja strnih žita. Sporedni, a ujedno i veoma važan efekat fungicida BOUNTY® , se odnosi na skraćenje internodija (razmaku između kolenaca na stablu), pa su biljke pšenice i ječma čvršće i stabilnije, što ima za posledicu i povećanje prinosa jer nema poleganja. Fungicid BOUNTY® se možete primeniti u oba tretmana, jer će zaštititi list žita na početku bokorenja, a kasnije klas od fuzarioze klasa.

Od ove godine za zahtevnije proizvođače koji žele uvek više i bolje, u profesionalnu zaštitu strnih žita je uključen i novi fungicid FAXER® sa aktivnom materijom prohloraz 450 g/l, koja povećava efikasnost na potencijalno rezistentne sojeve prouzrokovača bolesti i time predstavlja osnovi alat za antirezistentnu strategiju kako u Nemačkoj tako i u celoj Evropi, pa i kod nas.

Kao obavezan dodatak uz fungicide, prilikom primene je potrebno dodati ekonomičan i efikasan insekticid za suzbijanje lisnih vašiju i žitne pijavice, preparat SUMI-ALPHA® 5 EW, čija je aktivna materija esfenvalerat i primenjuje se u količini od 0,15l/ha.

Od ove godine poljoprivrednim proizvođačima je u ponudi i regulator rasta MOXA® aktivne materije trineksapak-etil 250g/l, koji inhibira delovanje hormona rasta giberelina i na taj način sprečava suvišno izduživanje biljaka pšenice i ječma. MOXA® doprinosi prevenciji poleganja useva, podstiče bolje i jače ukorenjavanje biljaka, kao i intenzivnije korišćenje vode i hraniva iz zemljišta. Kod tretiranih biljaka internodije, razmaci između kolenaca su kraće, a samim tim su i biljke otpornije na poleganje. Sat vremena nakon primene preparata počinje njegova aktivacija. Doza primene u pšenici je od 0,3-0,4 l/ha, u ječmu 0,4 l/ha, a vreme primene regulatora rasta MOXA® je od početka rasta stable (BBCH 30,kolenčenje), pa sve do pojave lista zastavičara (BBCH 39).

Posebna napomena je da se preparat ne sme primenjivati ukoliko se očekuje period sa temperaturom ispod 0˚C.

Belchim Crop Protection tim Srbija svake godine uvodi nova, kompletna profesionalna rešenja u zaštiti bilja, gde poljoprivredni proizvođači u Srbiji imaju priliku, da zajedno uz evropske farmere, koriste inovativna rešenja koja za krajnji cilj imaju dobar prinos i kvalitetan rod.

                  

Bilten "Za našu zemlju", broj 63, mart 2018.