Održani drugi Dunav soja dani polja u Hrvatskoj

Stručna podrška: Dunav soja regionalni tim

Najbolje evropske prakse u održivoj proizvodnji soje, poljoprivredni proizvođači iz našeg regiona imali su priliku da vide na Dunav Soja Danima polja, koji su drugi put organizovani u Osijeku, 28. juna 2019. godine, u saradnji sa Poljoprivrednim institutom Osijek i kompanijama Orchem i Yara. Najnovije tehnologije u održivoj proizvodnji soje prezentovane su od strane 20 partnera, među kojima su bili i Mauthner, CERERA agro, Agronika i mnogi drugi.

Na oglednom polju Poljoprivrednog instituta iz Osijeka predstavljeno je 36 sorti soje domaćih i stranih semenskih kuća, kao i 8 vrsta mikrobioloških đubriva i inokulanata evropskih i svetskih proizvođača. U okviru programa zaštite soje, koji po Dunav Soja standardu kvaliteta zahteva kontrolisanu upotrebu sredstava za zaštitu bilja, dve hemijske kuće prikazale su tri različite kombinacije zaštite soje od korova.

Da je soja iz dunavskog regiona izuzetno cenjena na tržištu gde dominira brazilska soja, potvrđuje podatak da je u toku prošle godine 8.500 proizvođača soje u Evropi proizvelo 600.000 tona soje po Dunav Soja standardu kvaliteta. Zahtevi evropskih kupaca za sertifikovanom genetski nemodifikovanom, održivo proizvedenom sojom evropskog porekla su sve veći, što predstavlja veliki potencijal za proizvođače soje u našem regionu, da kroz Dunav Soja sertifikaciju omoguće istovremeno visok kvalitet ali i plasman soje kako na domaćim tako i stranim tržištima.

Međunarodno Dunav Soja udruženje do sada je organizovalo preko 40 dana polja u 11 zemalja širom Evrope, a sve veći broj proizvođača, partnera i članova udruženje, potvrđuje da su Dunav Soja Dani polja centralno mesto susreta znanja i najboljih praksi u održivoj proizvodnji, ali i plasmanu soje.

Najava događaja

Dunav Soja poslovni susreti na Dunav Soja networking simpozijumu i 59. Evropskoj Produktnoj Berzi u Beču- 16-18.oktobar 2019.

Međunarodno Dunav Soja udruženje Vas poziva na Dunav Soja networking događaj “Soya from Europe: A real and Climate- Saving Alternative” koji će se održati 16. oktobra 2019. godine, dan pre 59. Evropske Produktne berze, u Beču. Budite informisani o tržišnim trendovima i ostvarite poslovne kontakte sa kupcima soje iz regiona i Evrope. Kroz prezentacije, panel diskusije i poslovne susrete, saznajte više o novim tržištima, regionima i razmenite znanja i iskustva sa članovima Dunav Soja udruženja i drugim učesnicima. Ove godine, networking događaj organizujemo u našem sedištu u Beču.

Takođe, ne propustite priliku da nas posetite na 59. Evropskoj Produktnoj berzi, koja će se održati od 17-18. oktobra u Beču. Očekujemo Vas na Dunav Soja štandu D05, zajedno sa našim partnerima Agritema (Ukrajina), Euralis Seeds (Francuska) i BAG OÅNlmühle Güssing (Austrija).

Ukoliko ste zainteresovni da nas podržite i istovremeno promovišete Vašu kompaniju, više informacija o događajima i sponzorskim paketima se nalazi na sajtu www.donausoja.org/en/events

 

Bilten "Za našu zemlju", broj 80, 2019. godina.