Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada proslavio 80 godina postojanja i rada

Svečana akademija povodom 80 godina postojanja i rada Instituta za ratarstvo i povrtarstvo održana je 26.oktobra 2018.godine. Ovaj svečani događaj svojim prisustvom su uveličali brojni uvaženi gosti, među kojima su premijerka Vlade Republike Srbije gđa Ana Brnabić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede g. Branislav Nedimović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Mladen Šarčević, predsednik Pokrajinske vlade g. Igor Mirović, gradonačelnik Grada Novog Sada g. Miloš Vučević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, njegovo preosveštenstvo Vladika Isihije, državni sekretari, pomoćnici republičkih i pokrajinskih ministara, rektori univerziteta i dekani fakulteta u Beogradu i Novom Sadu, predstavnici naučnih institucija u zemlji i inostranstvu, i mnogi drugi.

Prisutne je u ime svih zaposlenih Instituta i u svoje lično ime pozdravila direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, dr Svetlana Balešević Tubić, istakavši značaj jubileja 80 godina Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, koji je ove godine stekao status Instituta od nacionalnog značaja. Tokom 80 godina rada, Institut je od poljoprivredne stanice izrastao u moćnog giganta evropske i svetske poljoprivredne nauke.

Pokrajinska vlada će i u budućnosti nastaviti da pomaže ekonomski razvoj Pokrajine i razvoj poljoprivrede, a samim tim će pomagati i razvojne projekte Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Vlada Republike Srbije je u maju ove godine proglasila Institut za ratarstvo i povrtarstvo institucijom od nacionalnog značaja. Institut je pravi primer dobre saradnje nauke i poslovnog sektora, nauke i privrede, i na najbolji mogući način objedinjuje nauku, tehnologiju, proizvodnju, obrazovanje i usluge. Višedecenijski rad generacija naučnih radnika Instituta rezultirao je time da su sorte i hibridi stvoreni na Institutu prisutni u više od 30 država sveta i da su semenski proizvodi pod brendom NS Seme prepoznatljiv izvozni proizvod naše zemlje. Uspeh Instituta ogleda se i u tome što se domaći poljoprivredni proizvođači u velikom broju odlučuju za domaći proizvod NS Seme uprkos velikoj konkurenciji na tržištu semena.

Tradicija duga osam decenija, pažljiva selekcija semena preduslovi su za kvalitetan i visok prinos, a o kvalitetu proizvoda Instituta za ratarstvo i povrtarstvo govori i prepoznatljivost proizvoda Instituta na mnogo razvijenijim tržištima. Poljoprivreda i proizvodnja hrane predstavljaju jedan od najznačajnijih sektora domaće privrede, koji više od decenije ostvaruju suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni sa prepoznatljivim srpskim proizvodima među kojima su soja i kukuruz. Iza svih ovih rezultata stoje višedecenijska ulaganja u nauku, selekciju, agrotehniku i tehnologiju proizvodnje, što je od posebnog značaja danas, kada klimatske promene menjaju ustaljen način poljoprivredne proizvodnje. U kojoj meri će se neka zemlja prilagoditi ovim promenama zavisi pre svega od naučne osnove koju razvija i savremenih naučnih trendova koje primenjuje.

Na svečanosti su uručene plakete i zahvalnice poslovnim partnerima, a u ime kompanije Victoria Logistic ovaj simbol zahvalnosti za saradnju primio je direktor kompanije Mladen Jovanović.

Bilten "Za našu zemlju", broj 71, novembar 2018.