Hibridi uljane repice i program zaštite

Stručna podrška: dipl.inž. zaštite bilja Radmila Ličina, program menadžer za semena i dipl.inž. zaštite bilja Milan Sudimac,program menadžer za pesticide, Chemical Agrosava

Za ratare uljana repica postaje sve zanimljivija biljna vrsta, a na osnovu rezultata proizvodnje i stabilne otkupne cene, realno je očekivati nastavak pozitivnog trenda povećanja površina. Izazovi sa kojima se susreću proizvođači su veliki, a pre svega se ogledaju u nepoznavanju tehnologije proizvodnje i sortimenta. Glavni razlog je taj što mnogi proizvođači prvi put seju uljanu repicu i nemaju iskustva u njenoj proizvodnji osim možda preporuke.

Optimalno vreme za setvu uljane repice je prva polovina septembra, a zbog izuzetno sitnog semena zemljište je neophodno vrlo dobro pripremiti, tako da ima sitnomrvičastu strukturu. Prerana setva može dovesti do prebujnog i izduženog useva, dok prekasna setva može prouzrokovati nedovoljno razvijene biljke. U oba slučaju biljke pate tokom prezimljavanja.

Tehnologija zaštite i prihrane podeljena je u dva dela, na jesenji i prolećni deo. Sada je najbitnije obezbediti kvalitetno i dobro seme koje će biti posejano u dobro pripremljeno zemljište.

Stoga kompanija Chemical Agrosava preporučuje hibride koji mogu odgovoriti izazovima i „doneti“ uspešnu proizvodnju.

Atora

Žetva bez stresa

ATORA je novi hibrid uljane repice. Ima izuzetno snažan početni rast nakon setve. Ulazi duboko pripremljena u zimu i veoma je otporna na niske temperature. Nakon zime ima spor razvoj što smanjuje rizik od oštećenja od kasnih mrazeva. Veoma je otporna na sušu. Ujednačeno cvetanje omogućava i ujednačeno sazrevanje ljuski i laganu žetvu. Ostvaruje stabilne i vrlo visoke prinose zrna i ulja u različitim uslovima.

Shrek

Visok prinos

SHREK je novi hibrid uljane repice. Ima izuzetno snažan početni rast nakon setve. Pogodan je za kasnije rokove setve. Ulazi dobro pripremljen u zimu i otporan je na niske temperature. Rano kreće na proleće i pogodan je za sušnija područja jer bolj koristi zimsku vlagu. Shrek je srednje rani hibrid sa ujednačenim sazrevanjem, otporan na poleganje. Dobro podnosi peskovita zemljišta i teže uslove proizvodnje. Ostvaruje stabilne prinose zrna i ulja. U uslovima intenzivne proizvodnje daje veoma visoke prinose.

Mercedes

Za najteže uslove

MERCEDES se preporučuje za optimalne do kasnije rokove setve. Prezimljava i u oblastima gde su jake zime ograničavajući faktor proizvodnje. Rast (kretanje vegetacije) u rano proleće je obično sporo, što smanjuje rizik od oštećenja od kasnih mrazeva. Tokom vegetacije biljke su zdrave i  otporne na poleganje. Ove osobine pomažu u dobijanju visokih prinosa zrna i ulja.

Sherpa

Rana žetva

SHERPA ima veoma visok potencijal za prinos. Odlično početno nicanje i dobro prezimljavanje. Biljke su zdrave i ne poležu. Rana do srednje rana homogena žetva.

Zaštita uljane repice obavezno mora započeti u jesen. Pravilna nega useva u jesen obezbeđuje više od 50% od ukupnog prinosa ove uljarice. Ako se problem oko zaštite ostave za proleće, gubi se nepovratno veliki deo prinosa i to se ne može nadoknaditi nikakvim dodatnim merama na proleće.

 

Bilten "Za našu zemlju", broj 80, 2019. godina.