Fizalis – peruanska jagoda

Stručna podrška: dipl.inž. Katarina Radonić, PSS Vrbas

Peruanska jagoda (Physalis peruviana) potiče iz Južne Amerike gde se uzgaja kao povrće. U poslednjih nekoliko godina je možemo videti i na našim poljima, istina na malom broju njiva i na simboličnim površinama. U 2017.godini je proizvođač Đuro Arva iz Ruskog Krstura na parceli sa paprikom posadio i jedan red fizalisa. Proizvodnja je bila probna, kako u načinu uzgoja, tako i uslovima prodaje. Proizvođač je sa prvim iskustvom u proizvodnji fizalisa bio zadovoljan, način proizvodnje se poklapao sa proizvodnjom paprike i nije zahtevao dodatna ulaganja i angažovanje. Prodaja je išla više nego dobro, plodovi su pakovani u plastične posudice od 10 komada, sve je uz papriku i ostalo povrće prodato na pijacama.

Fizalis je posađen u plasteniku sa paprikom i ukupna proizvodnja rasada se nije razlikovala od klasične proizvodnje rasada paprike. Peruanska jagoda se seje na dubini od oko 1cm. Sve agrotehničke i mere zaštite od bolesti i štetočina urađene su u isto vreme i sa istim đubrivima i pesticidima kao i kod paprike. Biljke pristižu za rasađivanje za oko 30-40 dana. Rasađivanje je urađeno kada i rasađivanje biljaka paprike. Rasad je sađen na 80 cm biljka od biljke u cik — cak varijanti. Usev je redovno zalivan sistemom kap po kap, prihrana je obavljana kroz sistem za navodnjavanje istom količinom hraniva kao i za prihranu paprike.

Suzbijanje bolesti i štetočina nije rađeono jer nije bilo potrebe, osim jednog tretiranja polovičnom dozom bakarnog preparata odmah posle rasađivanja. Usev voli sunce i redovno zalivanje, rastresita i dobro nađubrena zemljišta.

 

Fizalis je jednogodišnja biljka iz porodiceSolanaceae (paradajz, krompir). Naraste i preko 1 metar visine, dobro se grana i ima izgled žbuna. Početak cvetanja je u junu i traje sve do kraja jula, a cvetovi su žuto-crni i liče na cvet paradajza. Na mestu cveta se formira lampion u kome se formira plod. Lampioni su prvo zeleni, a kada sazreju dobijaju slamno žutu boju, a formirani plod dobije žuto-narandžastu boju. Jedna biljka može da formira preko 100 plodova. Plodovi uzgajani na njivi su znatno krupniji od onih gajenih u saksijama. Dostižu krupnoću najkrupnijih lešnika. Plod je vrlo ukusan, slatkasto kiselog ukusa. Može se jesti u svežem stanju ali i kao dodatak raznim jelima i kolačima.

Prvi plodovi za berbu dospevaju već krajem avgusta, beru se sukcesivno, a berba se može produžiti sve do pojave prvih mrazeva. Zato je vrlo važno što ranije uraditi setvu i rasađivanje, u optimalnim rokovima.

Berba plodova fuzalisa se obavlja zajedno sa lampionima, a kompletna biljka deluje vrlo dekorativno pa je često uzgajana u saksijama, u cvetnim baštama kao ukrasna biljka.

Za proizvođače koji se bave proizvodnjom raznog povrća i koji su orijentisani na prodaju na pijacama, ovo može biti još jedan vrlo atraktivan proizvod.

Bilten "Za našu zemlju", broj 64, april 2018.