Dunav soja Dani polja održive proizvodnje soje, mesto susreta znanja i prakse

Stručna podrška: Dunav soja regionalni centar

Proizvodnja soje u Evropi susreće se sa različitim izazovima, a cilj je uvek isti: dobiti visok prinos i kvalitetan proizvod. Koje sorte odabrati, kako rešiti korove i postići najbolje prinose, kako pravilno nahraniti biljke i kakav se kvalitet zrna očekuje? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja potražite na Dunav Soja Danima polja.

U susret proizvođačima Dunav Soja udruženje se već šest godina zalaže za unapređenje proizvodnje i promociju soje kroz različite aktivnosti, gde posebno mesto zauzima organizacija oglednih polja širom Evrope. Do danas je organizovano više od 40 oglednih polja i Dana polja sa ciljem da se proizvođači upoznaju sa mehanizovanim, inovativnim i savremenim načinom održive proizvodnje soje.

Uz brojne eksperte i dugogodišnju saradnju sa svojim partnerima, Dunav Soja Dani polja proizvođačima nude najnovija rešenja u gajenju soje. Posebna pažnja posvećena je raznovrsnom sortimentu semenskih kuća, primeni folijarnih đubriva i inokulanata, kao i specijalizovanim mašinama za mehaničko suzbijanje korova u kombinaciji sa sredstvima za zaštitu bilja

Dunav Soja Dani polja okupljaju veliki broj učesnika duž celog lanca proizvodnje i prerade soje i iz godine u godinu, postali su mesto gde se na najbolji način ogledaju partnerstvo i uzajamno poverenje u razmeni znanja, iskustva i najboljih praksi u održivoj proizvodnji soje.

Tokom ove godine biće postavljeno ukupno 10 oglednih polja i organizovano 10 Dana polja u Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji, Moldaviji i Ukrajini. Dunav Soja Regionalni Centar u Srbiji zajedno sa kompanijama NS SEME, BELCHIM i YARA, i domaćinom kompanijom Agri Business Partner i PSS Sombor, ove godine organizuju šesti Dan polja u Lugovu kod Sombora.

Na Danu polja posetioci će imati priliku da se upoznaju sa rezultatima sortnih, folijarnih i herbicidnih ogleda, kao i da prisustvuju demonstraciji specijalizovane mehanizacije i opreme- češljaste drljače i ekotostera koji nudi efikasno rešenje za tretiranje zrna blagim aerohidrotehničkim postupkom. U okviru ogleda biće prikazan sortiment pet semenskih kuća sa ukupno 21 sortom, dok će pet hemijskih kuća predstaviti svoje najefektnije kombinacije u okviru herbicidnog ogleda, a šest kompanija upoznati učesnike sa svojim programima ishrane biljaka. Tokom trajanja posete ogledu predstavnici svih partnerskih kuća biće na raspolaganju sa više informacija o testiranim proizvodima.

Srdačno Vas pozivamo da nas posetite i ove godine na Dunav Soja Danu polja koji će se održati 13. juna 2019. godine Lugovu. Dobrodošli!

Bilten "Za našu zemlju" broj 77, 2019.