Dunav soja Dan, dan održive proizvodnje soje

Stručna podrška: Dunav Soja Regionalni tim

Tradicionalna šesta po redu manifestacijia „Dunav Soja Dan polja –održiva proizvodnja soje“, održana je 13. juna 2019. godine u Lugovu.

Dan polja soje zajednički su organizovali Regionalno Udruženje Dunav Soja, kompanija Agri Business Partner iz Sombora, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, kompanija Belchim i Poljoprivredna stručna služba iz Sombora. Pored sortimenta domaćih i stranih semenskih kuća, na Danu polja su prikazane i specijalizovane mašine za mehaničko suzbijanje korova u kombinaciji sa sredstvima za zaštitu bilja, kao i primena folijarnih đubriva u proizvodnji soje. Dan polja je okupio preko 350 proizvođača iz cele zemlje, predstavnika industrije, instituta i drugih organizacija koji su prepoznali značaj sertifikovanja soje po Dunav soja standardu.

O značaju Dunav soje za srpsku poljoprivredu kao i soji iz Srbije na drugim tržištima gostima je pričala menadžer projekta Dunav soje za Srbiju, Ukrajinu, Moldaviju i Bosnu i Hercegovinu Emilija Stefanović.

Dan polja soje imao je za cilj da poljoprivrednim proizvođačima približi mehanizovan, inovativan i savremen način proizvodnje soje i predstavi put dobijanja soje na održiv način.

Dunav Soja je međunarodno udruženje koje se zalaže za bezbednost i visok kvalitet proizvoda, podrškom proizvodnje i korišćenja genetski nemodifikovane BEZ GMO soje iz Evrope.

Dunav Soja udruženje podržava Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, još od 2013. godine kada je, zajedno sa 16 drugih nadležnih ministarstava iz evropskih zemalja dunavskog regiona, potpisalo Dunav Soja Deklaraciju. Kompanije Victoria Logistic i Sojaprotein su članice udruženja od samog njenog osnivanja 2013.godine.

U Srbiji je po Dunav Soja standardu sertifikovana najveća fabrika za preradu soje u zemlji Sojaprotein, 11 skladišnih kapaciteta kompanije Victoria Logistic, 10 proizvoda od soje kompanije Sojaprotein iz Bečeja.

 

Bilten "Za našu zemlju", broj 78/79, 2019.