Druga decenija primene IP PROGRAMA U SOJI

Mirjana Koruga, direktor sektora monitoringa i kontrole kvaliteta Victoria Logistic

U kompaniji Victoria Group i njenim članicama Victoria Logistic i Sojaprotein, se od davne 2004. Godine sprovodi IP program (Identity Preservation Program with Traceability).

Program predstavlja poseban princip kontrole i vođenja sledljivosti u svim fazama proizvodnje i skladištenja genetski nemodifikovanog zrna soje. Primenom IP programa obezbeđuje se puna kontrola nad NON GMO sojinim zrnom, od samog početka procesa semena pa sve do momenta prerade zrna u fabrici Sojaprotein.

Ovih dana je započela prva faza IP kontrole za sezonu 2018. godine. Prethodno je završena kontrola deklarisanog semena soje na prisustvo GMO u doradnim centrima širom zemlje. Tokom sprovođenja kontrole semenske soje, kontrolisane su sve sorte soje koje su prisutne na tržištu. Kontrola na prisustvo GMO rađena je brzim test trakama na terenu, a dobijeni rezultati su potvrđeni u SP Laboratoriji postupkom kvantifikacije — PCR metodom. Svi dobijeni rezultatiza GMO su bili ispod 0,1%.

Sva semenska soja je distribuirana ka proizvođačima, kod kojih će se, nakon setve i nicanja soje, nastaviti naredna faza IP kontrole na NON GMO. Pravovremenom kontrolom semena soje na prisustvo GMO omogućava se dalja bezbedna proizvodnja NON GMO zrna soje, koje je namenjeno za preradu u fabrikama Sojaprotein i Victoriaoil.

Cilj sprovođenja IP programa je da očuvamo NON GMO zrno kroz sve faze lanca snabdevanja što će biti učinjeno i u 2018. godini. IP program pre svega obezbeđuje pouzdanost, sigurnost i sledljivost u proizvodnji I preradi NON GMO soje. Primenom IP programa u lancu proizvodnje merkantilnog zrna soje, kao i kasnije tokom skladištenja i prerade, u fabrikama Sojaproitein i Victoriaoil obezbeđeni su finalni proizvodi visokog kvaliteta, proizvedeni od NON GMO zrna soje.

Bilten "Za našu zemlju", broj 64, april 2018.