Berzanska kretanja

Stručna podrška: Željko Nikolić, direktor sektora trgovine finansijskim derivatima i Marko Mrkić, saradnik u ovom sektoru Victoria Group

Cene soje su na berzi u Čikagu pale ispod 290 evra, prvi put od jesenje žetve usled pritiska rekordnih svetskih zaliha i velike konkurencije između US i južnoameričke ponude.

Na tržište je u poslednjih 6 meseci, dominantno uticala činjenica postojanja velikih svetskih zaliha, a sada su u centar pažnje došle vremenske prilike u Južnoj Americi (za soju i kukuruz) i u US (za pšenicu), kao i početak žetve soje u Brazilu.

U proteklih preko mesec dana u Argentini je bilo nedovoljno padavina, manje nego inače i u oblastima gde se proizvode soja i kukuruz su bile neophodne kiše da bi mogla da se završi setva, koja je trebala da bude već završena sredinom januara, ali je ipak došlo do kašnjenja i završena je tek krajem januara.

Privatne analitičke kuće i berze u Argentini, su smanjile procenu roda Argentinske soje na oko 50-52 miliona tona soje, a USDA procena iz januara je 56 miliona tona. Argentina je prethodne sezone imala rod soje od 57,5 miliona tona. Sa druge strane, moglo bi da dođe do povećanja procene Brazilskog roda soje, koju USDA procenjuje na 110 miliona tona, dok analitičke kuće imaju procene iznad ove količine, veoma blizu prošlogodišnjeg rekordnog roda od 114 miliona tona soje.

U Brazilu je žetva već počela početkom januara, ali su kiše otežavale brzi napredak žetve. Brazilske analitičke kuće očekuju rod blizu rekordnih 114 miliona tona, kolika je bila proizvodnja prethodne sezone, što bi bila druga najveća žetva u istoriji Brazila. Treba imati u vidu da je Brazil od 2000.—2010. godine, proizvodio od 50-75 miliona tona soje, a da se tek od 2014. godine, veličina roda kreće da bude blizu 100 miliona tona.

Cena soje od početka godine oscilira bez većih promena oko 300 eur/t, tj. u okviru raspona 285-315 eur/t u kome se trguje u poslednjih 6 meseci. Tržiste čeka na koju stranu će soja da prevagne, odnosno na kojoj strani će da budu jači fundament. Da li će biti veća šteta u Argentini za soju ili će biti veće povećanje brazilskog roda soje? Takođe, za sada US izvoz soje kasni u odnosu na USDA procenu i u odnosu na izvoz prošle sezone. I tu je pitanje da li će izvoz nastaviti istim tempom, da li će se pojačati tražnja za US robom ili će još veći procenat kineske tražnje soje preći na Južnu Ameriku?

Što se tiče pšenice, već više od mesec dana vreme u EU i crnomorskom regionu je takvo da je zima vanredno topla i nije bilo nikakve brige oko mraza, mada je početak zime protekao bez dovoljno padavina za useve. Tržište se plaši da bi situacija sa nedovoljno padavina i novi hladni talas sa temperaturama ispod -10C mogao da šteti usevima zbog nedostatka snežnog pokrivača. Neke agencije prognoziraju i -20C u pojedinim delovima Rusije i Ukrajine tokom februara.

US je na početku godine udario ledeni talas (i do -40C) koji je krenuo da vuče cene u plus zbog brige od uticaja mraza na useve bez snežnog pokrivača. U ovom trenutku nije moguće kvantifikovati veličinu štete, što će biti moguće tek na proleće.

Tržište kukuruza je poprilično tromo i neinteresantno u poslednjih 6 meseci. U ovom periodu se trgovalo u vrlo malom rasponu od 110-118 eur/t i kako se pokuša sa izlaženjem iz ovog kanala, tako se kroz par dana vrati u njegove okvire, pa ponovo. Nema bitnih promena u fundamentima za kukuruz, velike su zalihe i očekuje se veliki rod u Južnoj Americi.

Tržište čeka procenu US ministarstva poljoprivrede o svetskim bilansima za informacije koliko će smanjiti procenu roda soje u Argentini, za koliko će povećati rod soje u Brazilu i da li će smanjiti rod pšenice u US.

Sve u svemu, na međunarodnom tržištu i dalje oštra konkurencija velikih igrača koja još uvek drži cene blizu višegodišnjih minimuma.

Proizvođači širom sveta očekuju da se vremenski problemi razviju i izazovu talas skoka cena, ali u ovom trenutku to i dalje ima male izglede, jer rekordne svetske zalihe najznačajnih useva sprečavaju da se ova želja obistini.

Ukoliko se suvo vreme u Argentini nastavi i tokom februara, može doći do eventualnog povlačenja cene soje i sačme u plus, jer je Argentina najveći svetski izvoznik sačme — 31 miliona tona u odonosu na 67 miliona tona koliki je ukupni svetski izvoz sačme i treći najveći izvoznik soje sa 8,5 miliona tona posle Brazila (67 miliona tona) i US (59 miliona tona) u odnosu na ukupan izvoz soje od 152 miliona tona.

Bilten "Za našu zemlju", broj 62, februar 2018.