Pravilno đubrenje povrća prema analizi zemljišta

Povrtarska proizvodnja je među najzahtevnijim poljoprivrednim proizvodnjama. Đubrenje je uz zaštitu bilja, svakako jedan od najdinamičnijih radnih procesa u gajenju povrća. Za visoke prinose po jedinici površine, i za više berbi godišnje, potrebno je da zemljište bude bogatije hranivima i za nekoliko puta više nego za proizvodnju ostalih useva. Pored optimalne obezbeđenosti hranivima, neophodna je dobra snabdevenost vodom i odgovarajući fizičko-hemijski i biološki uslovi za proizvodnju povrća.

Ovaj vid akumulativne proizvodnje i ostvarivanje visokih prinosa (što zahteva velike količine hraniva) neretko dovode do prezasićenosti zemljišta hranjivim elementima, a samim tim i do nagomilavanja opasnih materija u gajenoj biljci, štetnih po zdravlje ljudi. Prezasićenost zemljišta dovodi do toga da biljka ne može da usvoji potrebne hranljive elemente i tada postoji opasnost od ispiranja viška vodotopivih hraniva što dovodi do zagađenja zemljišta i voda.

Sa druge strane najčešći razlog umanjenih prinosa, pored nedostatka vode u zemljištu, je manjak biljnih hraniva. Jedino rešenje za optimalnu prihranu biljnih vrsta je KONTROLA PLODNOSTI ZEMLjIŠTA. Samo primenom preporuka đubrenja na osnovu analiza zemljišta može se kvalitetno proizvoditi povrće, jer se utvrđene količine hraniva u zemljištu usklađuju sa potrebama u ishrani povrća. Cilj ishrane je da se gajenoj biljci obezbedi potrebna količina određenog hraniva, da ga ona usvoji bez velikog ostatka u zemljištu i da se postigne visok prinos.

Kontrola plodnosti zemljišta se vrši putem agro-hemijske analize prosečnog uzorka koji se uzima na dubini od 30 cm. Svaki prosečan uzorak se sastoji od 15 do 20 pojedinačnih uboda automatskom sondom na površini od 10 ha. Ukoliko je površina neujednačena, ne pripada istom tipu zemljišta ili je veća od 10 ha uzima se više prosečnih uzoraka.

Budite konkurentni sa svojom proizvodnjom, pozovite Stručnu službu Victoria Logistic i uradite uslugu Uzorkovanja zemljišta najsavremenojom opremom ili kompletnu Analizu zemljišta. Sve potrebne informacije možete dobiti pozivanjem call centra na broj: 0800/333-330.

Bilten "Za našu zemlju", broj 62, februar 2018.