Počela je proizvodnja soje za 2017. godinu

Stručna podrška: zaštitar Siniša Ilinčić, Basf doo Beograd

Sada je pravo vreme da se vidi, i koji su i kako su ti herbicidi uspeli da zaštitite soju od korova. Potrebno je da se obiđu parcele i da se posmatraju korovi. Ne sme da se nađe čičak, ambrozija, pepeljuga i ostali širokolisni korovi, u stvari, možda samo po neki budući da je bilo dosta padavina, ali nikako ih ne sme biti u velikoj brojnosti. Ako ima mnogo ovih korova, nije krivo vreme i vremenski uslovi već je jednostavno zaštita od korova urađena loše. Možda je bio loš odabir preparata, ili nije urađeno na vreme, i kako treba. Svejedno je šta je u pitanju. Jednostavno, ako je soja sada zakorovljena napravljena je greška. Zbog toga je sada pravo vreme da uočimo grešku koju smo napravili i naučimo nešto iz toga. Nije strašno pogrešiti, strašno je grešku ponoviti.

Setite se proleća. Reklame, obećanja, posete, tapšanja po ramenu... Svi su obećavali da će sve biti savršeno. Tokom proleća ima previše posla da bismo imali vremena da sednemo I polako sve analiziramo i razmislimo. Sada imamo vremena da vidimo šta je od toga bila istina. Tako nećemo ponovo upasti u slatkorečive zamke svih onih koji nas obilaze dok ne prodaju, ali ih nema kada treba da vide rezultat.

Svi kojima su soje čiste neka upamte šta su radili i neka nastave. A svakako se najbolje pamti, ako se sve to zabeleži kroz elektronsku knjigu polja. Jer nemoguće je pored stalnih obaveza sve zapamtiti. Kroz knjigu i tokom zime možemo analizirati kompletnu proizvodnju i matematiku iste.

Svi oni kojima soje nisu čiste, neka se prvo prisete na osnovu čega su odlučili da tako zaštite soju. Najčešće opravdanje koje čujemo je „bilo je jeftino“. A sada kada se pogledaju zakorovljene soje shvata se da ne postoji skupa i jeftina zaštita biljaka. Postoji samo uspela i neuspela zaštita od korova. Ova neuspela, čak i da smo herbicide dobili za džabe, mnogo je skuplja od uspele. Sada bi platili i pet puta više samo da im njiva bude čista. Medjutim, sada je kasno. Zato je ovo veoma važno videti i zapamtiti sada. Jer idućeg proleća će se opet vratiti svi oni koji brzo i lako obećavaju. Ne treba upasti ponovo u istu zamku. Jednostavno treba zapamtiti proizvode koji su bili dobri, a one druge, makar ih dobili i za džabe, precrtati za sva vremena.

Zato iskoristite ovo leto da se spremite za sledeću sezonu. Svaka godina je posebna i iz svake godine trebamo nešto novo naučiti. Svaki put kada pomislimo da smo sve naučili, spremni smo da nas neko prevari. A onih koji obećavaju kako je sve lako i lepo ima sve više...

Idemo dalje...

Bilten "Za našu zemlju", avgust 2016.