Systiva — novi fungicid za tretman semena pšenice i ječma

Stručna podrška: dipl. ing. zaštite bilja Dragan Maćoš, Basf doo Beograd

Istorija poljoprivrede se računa od dana kada smo počeli da obrađujemo zemlju i sejemo i žanjemo žito. Sama proizvodnja žita nije previše komplikovana, ukoliko smo zadovoljni malim prinosima i prosečnim kvalitetom. Ali ukoliko želimo da nam žito dobro rodi i da imamo odličan kvalitet zrna i samim tim veću zaradu, obavezni su tretmani protiv bolesti strnih žita. Od ove godine u paleti BASF -a na našem tržištu je prisutan novi sistemični fungicid za tretman semena pšenice i ječma. Reč je o preparatu Systiva(R) koji se koristi za suzbijanje prouzrokovača većine bolesti pšenice i ječma. Registrovan je za primenu u ječmu za suzbijanje prouzrokovača lisne rđe (Puccinia spp.), mrežaste pegavosti (Pyrenophora teres), prugaste pegavosti (Pyrenophora graminea), sočivaste pegavosti (Rhynchosporium secalis), pepelnice (Blumeria graminis f. sp. hordei), ramularijske pegavosti (Ramularia collo-cygni), fuzarioza (Fusarium spp., Microdochium nivale) i gari ječma (Ustilago nuda), dok je u pšenici registrovan za suzbijanje prouzrokovača sive pegavosti lista (Septoria tritici), pepelnice (Blumeria graminis f. sp. tritici), više vrsta rđa (Puccinia spp.), fuzarioza (Fusarium spp., Microdochium nivale) i glavnice (Tilletia caries). Jednom rečju, za sve što „napada“ pšenicu i ječam.

Doza primene fungicida Systiva(R) je 100-150 ml na 100 kg semena, dok mi u generalnim preporukama za ozimu pšenicu i ječam, koristimo dozu od 150 ml na 100 kg semena uz setvenu normu od 180 kg/ha ili 110 ml na 100 kg semena uz setvenu normu od 250 kg/ha. Systiva(R) se koristi nerazređena ili razblažena sa vodom u odnosu 1:10 isključivo u toku dorade semena u doradnim centrima. S obzirom da je preparat novost na tržištu Srbije, potrebno je naglasiti njegove karakteristike, koje ga uistinu čine posebnim u odnosu na ostale fungicide.

Šta je tu toliko različito i posebno? Njegova formulacija i aktivna materija od koje je napravljen. Tu presvega mislimo na fluksapiroksad (Xemium(R)), novu, moćnu aktivnu supstancu iz grupe SDHI inhibitora. U zavisnosti od okruženja u kojem se nalazi Xemium(R) može da ima dva energetski pobuđena stanja sa različitim polaritetima — hidrofilno i lipofilno. Hidrofilno stanje je značajno za kretanje kroz ćelijski zid i sprovodne sudove, a lipofilno za kretanje kroz voštane slojeve i membrane. Upravo je to razlog zašto Xemium(R) najbrže stiže do ciljanog mesta delovanja u odnosu na druge SDHI fungicide. Zahvaljujući jedinstvenim osobinama pruža odličnu pokrivenost semena i dugotrajnu preventivnu zaštitu od najznačajnijih prouzrokovača bolesti lista i stabla, kao i od prouzrokovača koji se prenose semenom ili preko zemljišta.

Prednosti koje Systiva ® daje poljoprivrednim proizvođačima su što:

1. Nije potrebna rana primena fungicida

2. Pokazuje AgCelence efekte (poboljšan kvalitet za tržište, povećana produktivnost, veći prinos, povećana vitalnost biljaka, jači koren i biomasa

izdanaka)

3. Izuzetno klijanje u uslovima stresa

4. Poseduje jedinstvenu pokretljivost unutar biljke

5. Dokazano pouzdano delovanje

Systiva(R) omogučava fleksibilnije upravljanje poljoprivrednim gazdinstvom jer se vreme i resursi efikasno koriste. Proizvođači se više ne moraju toliko brinuti o pritisku koji stvara rana pojava bolesti jer se zaštita nalazi na licu mesta već od same setve. Systiva(R) dopušta da se vreme setve prilagođava potrebama poljoprivrednika, što proizvođaču daje veću fleksibilnost u jesen. Rana setva podstiče rano razvijanje bolesti. S obzirom da Systiva(R) sprečava pojavu bolesti koje se prenose semenom ili preko zemljišta, a u proleće pruža izuzetno dobru zaštitu od prouzrokivača bolesti lista i stabla, to u startu obezbeđuje više prostora i štedi dragoceno vreme. Na vrhuncu sezonskih radova, proizvođači mogu smanjiti opterećenje i obaviti mnoštvo drugih poslova na svojim imanjima, s obzirom da je dokazano da ovaj preparat uspešno zamenjuje prvi fungicidni tretman u pšenici i ječmu.

U poslednjih nekoliko godina, priroda se dosta promenila. Naravno, mi smo tu da joj se prilagodimo, a ne da je menjamo. Svakodnevno praćenje useva i svakodnevna razmena informacija i iskustava je neophodna za očuvanje stabilnih i visokih prinosa pšenice i ječma.

Konačno, ova borba će biti znatno olakšana, jer je na tržište stigla Systiva(R) odličnih svojstava, praktična za upotrebu i pouzdana u svom delovanju.

Bilten "Za našu zemlju", avgust 2017, broj 56.