Proizvedeno bez GMO - oznaka za svestan i slobodan izbor

Stručna podrška: Dunav Soja Regionalni Centar

Mnoga istraživanja pokazuju da su zahtevi savremenog potrošača, uzimajući u obzir prehrambene proizvode, sve više usmereni ka zdravijem izboru, čitanju deklaracija i domaćem poreklu proizvoda. Kada je u pitanju Srbija, 94 odsto potrošača bi se radije opredelilo za mleko, meso, jaja od životinja koje su hranjene BEZ GMO stočnom hranom (FAO & EBRD, 2014).

Prvi regionalno harmonizovan BEZ GMO standard i oznaka kvaliteta (NON-GMO Danube Region Standard) nastali su kao rezultat inicijative i višegodišnje saradnje Dunav Soja Udruženja, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i austrijske Agencije za zaštitu životne sredine (UBA). Potpisivanjem zajedničke deklaracije 2013. godine u Moravskim Toplicama, u Sloveniji, Ministarstava poljoprivrede iz dunavskog regiona podržala su ovu inicijativu sa ciljem da se unapredi ruralni ekonomski razvoj, podrži održiva poljoprivredna proizvodnja u Evropi i poboljša transparentnost tržišta i pravo izbora potrošača, kroz jasno deklarisanje i označavanje prehrambenih proizvoda.

Prvi konstitucionalni sastanak Međunarodnog saveta za NON-GMO Danube Region Standard održan je u novembru 2017. godine u Beču, gde su predstavnici kompetentnih tela iz 10 Ministarstava poljoprivrede iz regiona, kao i vodećih austrijskih i nemačkih organizacija koji se bave BEZ GMO označavanjem, diskutovali o uspostavljanju regionalno harmonizovanog kontrolnog sistema i uniformnog označavanja prehrambenih proizvoda koji su proizvedeni BEZ GMO.

Oznaka kvaliteta PROIZVEDENO BEZ GMO na proizvodima potvrđuje da se u čitavom proizvodnom postupku poštuje NON-GMO Danube Region Standard kvaliteta, kao i da proizvod u toku proizvodnje i u finalnom obliku, nije bio u dodiru i ne sadrži genetski modifikovane sastojke. BEZ GMO oznaka zasniva se na dobrovoljnoj sertifikaciji i zahvaljujući njoj potrošači mogu da prepoznaju prehrambene proizvode kontrolisane od njive do trpeze, čime im se daje mogućnost da svesno naprave izbor za sebe i svoju porodicu.

Različite BEZ GMO oznake zastupljene su širom Evrope na prehrambenim proizvodima u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Sloveniji. Države koje su uvele nacionalne ili privatne BEZ GMO standarde i oznake kvaliteta uvidele su veliki značaj BEZ GMO kontrolnog sistema za svoj ruralni i lokalni ekonomski razvoj. BEZ GMO označavanje proizvoda podstiče veću konkurentnost domaćih proizvođača, a potrošačima daje mogućnost izbora. Pored toga, rastuća potražnja za BEZ GMO proizvodima dovodi do povećanja lokalne proizvodnje i prerade soje, koja je važan izvor proteina za stočni fond. Ovo je naročito važno za države jugoistočne i centralne Evrope, imajući u vidu da su one najveći proizvođači genetski nemodifikovane soje u Evropi. Poznato je da se evropska stočarska proizvodnja čak 85% zasniva na GM stočnoj hrani i sirovinama poreklom iz prekookeanskih zemalja, i da meso i mleko proizvedeni na ovaj način dolaze i na naše tržište. Za razliku od toga, velike količine soje iz ovog regiona se prerađuju na lokalnom nivou za domaću stočnu i prehrambenu industriju, ali samo sa oznakom PROIZVEDENO BEZ GMO proizvodi mogu da se distanciraju od uvoznih i plasiraju kao hrana dodatnog kvaliteta.

Značaj BEZ GMO označavanja prehrambenih proizvoda je višestruk:

• Podstiče lokalnu proizvodnju i ruralni razvoj kroz podršku poljoprivrednih proizvođača, prerađivača i industrije stočne hrane kreiranjem BEZ GMO tržišta

• Omogućava kreiranje kratkih proizvodnih lanaca uključivanjem lokalne proizvodnje u lance vrednosti (lokalna prerada na farmama i proizvodnja stočne hrane)

• Pruža konkurentsku prednosti i dodatu vrednost lokalnim proizvođačima stočne hrane i prehrambenoj industriji koja koristi domaće BEZ GMO sirovine u odnosu na jeftiniji uvoz mesa i mlečnih proizvoda (u najvećoj meri dobijenih od životinja hranjenih genetski modifikovanom stočnom hranom i sojom)

• Obezbeđuje transparentno tržište za potrošače i mogućnost da izaberu BEZ GMO kvalitet

• Promoviše regionalnu trgovinu i dodavanje vrednosti lokalnoj poljoprivredi i prehrambenom sektoru

Iskustva iz zemalja u regionu pokazuju da BEZ GMO označavanje donosi brojne uspešne primere iz prakse na različitim tržištima.

U Austriji BEZ GMO označavanje je prisutno više od dvadeset godina. Danas BEZ GMO oznaka se nalazi na više od 3.700 proizvoda, najviše na mleku i mlečnim proizvodima, jajima (sva jaja u Austriji imaju oznaku BEZ GMO), svežem pilećem mesu, ali i brojnim prerađevinama. Obzirom na veličinu i tržišni značaj uključenih maloprodajnih lanaca (Hofer, REWE Group, Spar), proizvođača i sve veće potražnje lokalnih potrošača, sigurno je da će i preostali deo sektora uskoro pratiti ove primere dobre prakse.

Iskustva iz Nemačke pokazuju, da više od pet hiljada proizvoda među kojima su i mlečni proizvodi, jaja, meso, testenina i sokovi, nose BEZ GMO oznaku. Procene nemačke Asocijacije za hranu bez genetskog inženjeringa (VLOG ) za 2017. godinu govore da je već došlo do porasta od 11 odsto u BEZ GMO označavanju prehrambenih proizvoda, što uglavnom čine jaja, mlečni proizvodi i živinsko meso pri čemu se promet ovih proizvoda u 2017. godini procenjuje na 4,415 miliona evra. Pored toga, kod nekih proizvoda uočen je značajan porast prodaje nakon uvođenja BEZ GMO oznake — prodaja sira mocarela pod brendom Zottarella je skoro udvostručena.

Dok su ove zemlje uspostavile standarde i oznake na nacionalnom nivou, NON-GMO Danube Region standard, koji je usklađen sa austrijskim i nemačkim standardima predstavlja regionalno rešenje za harmonizovan kontrolni sistem i omogućava označavanje jedinstvenom BEZ GMO oznakom u svim zemljama dunavskog regiona. Implementacija NON-GMO Danube Region Standarda i BEZ GMO oznake kvaliteta očekuje se tokom ove godine i u našem regionu kako bi se uspostavio najbolji model u cilju zaštite domaće BEZ GMO proizvodnje, a u isto vreme potrošačima omogućila sloboda izbora.

Lokalni ekonomski razvoj, podsticaj ruralnom razvoju i domaćim poljoprivrednim proizvođačima, dobra dosadašnja praksa u mnogim zemljama, ali i rastuća zainteresovanost potrošača upravo za proizvode sa BEZ GMO oznakom, dovoljan je razlog za uspeh i dalje širenje BEZ GMO tržišta, zar ne?

     

Bilten "Za našu zemlju", broj 61, januar 2018.