Kako da prepoznate originalnu vreću suncokreta?

Stručna podrška: Milivoje Šikić, Syngenta Agro d.o.o. Beograd

Poštovani proizvođači suncokreta,

Prethodnih dana Syngenta je otkrila da se na našem tržištu ponovo nalazi određena količina LAŽNOG semena hibrida NK Neoma.

Kao što Vam je poznato, NK Neoma je najprodavaniji hibrid suncokreta na tržištu Srbije.

Na svakoj četvrtoj njivi pod suncokretom u našoj zemlji seje se NK Neoma. Zato nas ne čudi što se pojavila lažna kopija pakovanja ovog hibrida koja se prodaje na ilegalan način. To takođe znači da će osobe i/ili preduzeća koja budu umešana u trgovinu ovim lažnim semenom snositi odgovarajuću zakonsku odgovornost.

Pošto ne možemo da garantujemo za poreklo, kvantitet i kvalitet semena koje se nalazi u ovim lažnim vrećama opremljenim lažnim sertifikatima o kvalitetu, ovim putem želimo da zaštitimo Vas, verne kupce Syngenta semena od moguće štete.

Dobro obratite pažnju na navedene specifičnosti i razlike u detaljima između originalnog i lažnog pakovanja i sertifikata na pakovanju.

Na svakoj vreći suncokreta OBAVEZNO mora biti prisutna deklaracija na srpskom jeziku, kao i okrugli znak (stiker) Syngenta na dnu vreće.

Takođe Vam napominjemo da svako seme koje se prodaje legalnim putem mora da prati odgovarajući račun.

Sigurni smo da Vam je poznato da setva nepoznatog semena sa nepoznatom klijavošću i energijom i nepoznatim sredstvima upotrebljenim za tretiranje semena može prouzrokovati ogromne gubitke.

Syngenta ni na koji način ne može snositi odgovornost za kvalitet i performanse semena iz ovih lažnih pakovanja.

Bilten "Za našu zemlju", broj 61, januar 2018.