Upozorenje o leptirima na dan 28. maja 2018. godine

U tekstu u nastavku pročitajte Stanje leptira na klopci od 17. do 28. maja i upozorenje za period od 28. maja do 04. juna 2018. godine.

Agrotis segetum - ozima sovica:

Hvatani su pojedinačni primerci. Brojnost je malo ispod višegodišnjeg proseka. Očekuje se smanjenje brojnosti leptira na klopci. Tretmani protiv usklične sovice će uspešno suzbiti i gusenice ozime sovice.

Agrotis exclamationis - usklična sovica:        

Brojnost je jako porasla. tri puta je veća od proseka! Preporuka je da se u periodu od 30 maja do 02. juna uradi suzbijanje gusenica u usevima paprike, paradajza i lubenica koji se proizvode iz rasade preparatom Pyrinex 2 L/ha u večernjim satima. Suzbijanje se preporučuje i u usevima semenskih kukuruza gde je usejavanje pojedinih linija rađeno nakon 20 aprila.

Agrotis ipsilon - ipsilon sovica: 

Hvatani su pojedinačni primerci. Moguć ulov pojedinačnih leptira. U polju ne treba raditi ništa.

Mamestra brassicae - kupusna sovica:

Nije bilo uhvaćenih leptira. Očekuje se ulov pojedinačnih leptira. U polju ne treba raditi ništa.

Lacanobia oleracea - povrtna sovica:  

Hvatani su pojedinačni primerci. Brojnost je dvostruko manja u odnosu na višegodišnji prosek. Očekuje se stagnacija brojnosti leptira. U polju ne treba raditi ništa.

Autographa gamma - gama sovica:     

Hvatani su pojedinačni primerci. Očekuje se ulov pojedinačnih leptira. U polju ne treba raditi ništa.

Loxostege sticticalis – metlica: 

Nije bilo uhvaćenih leptira. Očekuje se ulov pojedinačnih leptira. U polju ne treba raditi ništa.

Spodoptera exigua - sovica šećerne repe:     

Registrovan je jedan leptir.   25. maja je zabeležen jedan leptir. To je najranije zabeležen leptir od kada se vrsta prati. U polju ne treba raditi ništa.

Helicoverpa armigera - pamukova sovica:     

Ulov leptira je mali, ali je svakodnevan. Očekuje se blago povećanje brojnosti leptira. Pregledima paprike i kukuruza ustanovljena je zanemarljivo mala brojnost jaja, pa za sada mere suzbijanja nisu potrebne. Redovne preglede treba početi obavljati na usevima boranije i kukuruza šećerca u zalivanju.

Hyphantria cunea – dudovac:    

Brojnost je bila mala. Preporuka je da se u periodu od 28 do 31 maja još jednom pregledaju zasadi oraha i leske na prisustvo zapredaka i ukoliko su prisutni uradi suzbijanje sa Affirm 1,5 L/ha ili Coragen 0,15 L/ha ili Pyrinex 2 L/ha.

Ostrinia nubilalis - kukuruzni plamenac:       

Brojnost je porasla. Očekuje se dalje povećanje brojnosti leptira na klopci. Preporuka je da se u periodu od 30. maja do 02. juna pregledaju kukuruzi na prisustvo jajnih legala i ispiljenih gusenica. Ukoliko se ustanovi prisustvo na više od 5% biljaka, preporuka je da se uradi zaštita preparatima Ampligo 2 dL/ha ili Coragen 2dL + Bifenicus 0,2 L/ha ili Dimilin 0,25 L/ha + Bifenicus 0,2 L/ha + Letol 0,5%.