Upozorenje o leptirima na dan 05.06.2017.

Prema izveštaju „Agroprotekt“ doo iz Sombora u periodu od 29. maja do 05. juna 2017. godine nije bilo uhvaćenih leptira ipsilon sovica (Agrotis ipsilon), sovica šećerne repe (Spodoptera exigua), kao ni novo uhvaćenih primeraka gama sovice (Autographa gamma). U periodu od 05. do 12. juna je moguć ulov pojedinačnih leptira ipsilon sovica (Agrotis ipsilon) i gama sovica (Autographa gamma) dok se ne očekuje ulov sovice šećerne repe (Spodoptera exigua). U polju ne treba raditi ništa.

U proteklom periodu su zabeleženi pojedinačni leptiri: pamukova sovica (Helicoverpa armigera), ozima sovica (Agrotis segetum), metlica (Loxostege sticticalis) i kupusna sovica (Mamestra brassicae). U narednom periodu je moguć ulov svih navedenih pojedinačnih leptira, izuzev ozime sovice čije se očekuje smanjenje brojnosti ali u polju ne treba raditi ništa.

U periodu od 29. maja do 05. juna 2017. godine došlo je do povećanja brojnosti leptira: usklične sovice (Agrotis exclamationis-brojnost je trenutno trostruko veća u odnosu na višegodišnji prosek, očekuje se smanjenje, a predlaže se zaštita useva od 08. do 12. juna), povrtne sovice (Lacanobia oleracea-brojnost je trenutno dvostruko veća u odnosu na višegodišnji prosek, očekuje se smanjenje brojnosti leptira na klopci i u periodu 06. do 08.06.2017. se preporučuje pregled kupusnjača na prisustvo jaja i gusenica) i kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis – došlo je do povećanja brojnosti, brojnost je na nivou višegodišnjeg proseka, a u periodu 05. do 08.06. se preporučuje pregled useva kukuruza na prisustvo larvi i jajnih legala). Brojnost dudovca (Hyphantria cunea-brojnost je manja u odnosu na višegodišnji prosek, ali je najveća u poslednjih nekoliko godina. U narednom periodu se preporučuje pregled zasada oraha, zapredci u kojima su gusenice).